Túrós pite

Már régóta tervezgetem a kapros túrós lepény elkészítését. Nem rég láttam Katalinnál nagyon kívánatos szeleteket belőle, ekkor újra feltámadt a kíváncsiságom. Meg is vettem hozzá a túrót, a kertben is szemrevételeztem az ősszel lehullt magokból frissen kikelt kaporállományt. Aztán gondolatban ízlelgettem a túró-kapor párosítást édesen, s úgy döntöttem, nem kockáztatom meg. Magamról sem tudom elképzelni, hogy finomnak találjam- egy szeletkét kóstolónak
elfogadnék, de mit csináljak egy egész tepsivel, ha esetleg mindenki fintorog neki?
Így sima túrós pite lett- anyám pitéje, ahogy Leányzóm nevezte. 😀 És senki sem fintorgott!



A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 5 tojássárga
  • 3 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 1 kg túró
  • 18 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 csipet só
  • 5 tojásfehérje
  • 3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
Így készült:
A tésztához a lisztet, sütőport, csipet sót, vaníliás cukrot elmorzsoltam a margarinnal, majd a tojássárgákkal és a tejföllel összegyúrtam. Tejfölből annyi kell, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk: könnyen gyúrható legyen, ne túl kemény, nem túl lágy-ragacsos.
A töltelékhez a túrót áttörtem, elkevertem a cukorral, pudingporral, citromhéjjal és a csipet sóval felvert tojásfehérjékkel.
A tésztát két részre osztottam. Egyiket kinyújtva kikent tepsibe tettem. Vékonyan lekentem lekvárral, elosztottam rajta a túrótölteléket, elsimítottam, majd befedtem a másik kinyújtott lappal.
180 fokos sütőben sütöttem. Addig, míg teteje szépen megpirult.

Teteje beszórható porcukorral, de én nem szeretem túl édesen a sütiket, így elmaradt.

2 megjegyzés:

  1. Sajnálom, hogy nem mertél belevágni a kaprosba. Először én is nagyon idegenkedtem tőle, de végül is ízlett. Igaz, a kaprok nagyon zsengék voltak, és még nem volt erős kapor ízük, talán ezért....😊
    A pitéd nagyon jól néz ki! Szép magas a túró benne, úgyhogy csakis finom lehetett 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én így utólag nem sajnálom, így elfogyott, úgy nem vagyok biztos benne. Lehet, egyszer elég bátor leszek hozzá, vagy csak a túró egy részébe teszek kaprot.

      Törlés

Csokis-meggyes piskóta

 Másodjára sütöttem rövid időn belül, azért is, hogy fotó készülhessen róla. No meg mert megfelelő sütemény hosszú útra csomagoláshoz.  A pi...