Egyszerű, finom leves, aminek szintén számtalan variációja lehet. Ez az egyik. Friss borsóból lenne az igazi, de én többnyire fagyasztottból készítem- ahhoz könnyebb hozzájutni. Kis kertembe meg nem szoktam borsót vetni, többször próbálkoztam s mindig kukacos lett. Inkább nem foglalom vele a helyet, megveszem.
Hozzávalók:- 1 fej hagyma
- pici olaj
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyem
- 50 dkg borsó
- 2 tojás+liszt a galuskához
- só
- pirospaprika
- kis csokor petrezselyem
- 1-2 zellerlevél, esetleg 2 levélke leostyán
A hagymát megpucolom, apróra vágom, az olajon üvegesre párolom.
Közben megpucolom és felaprítom a répát és petrezselymet. A hagymához adom s kevés ideig együtt pirítom. Felöntöm vízzel, sózom,s hagyom főni.
Mikor a sárgarépa majdnem puha, hozzáadom a borsót (fagyasztottat szoktam használni).
Közben a tojással és liszttel galuskatésztát kavarok: annyi lisztet keverek fokozatosan a tojáshoz, hogy inkább kemény legyen, mint elterülős, lágy.
Mikor a borsó is megfőtt (hamar fő), nokedliszaggatóval a levesbe szaggatom. Mire az összes benne van, majdnem meg is fő. Már csak az apróra vágott zöldfűszereket és kevés paprikát kell hozzáadni, ha szükséges, még sózom, s kész is.
Levestésztát is lehet bele főzni galuska (nokedli) helyett, akkor még gyorsabban és egyszerűbben elkészül. Szeretjük, néha kimondottan jól esik ez a könnyű, jó ízű leves.
Óh, de csodás színek! Kár, hogy az ízt csak elképzelni tudom... :-)
VálaszTörlésteller-cake
Köszönöm szépen! :-)
TörlésSzép színes, gazdag leves, fincsi lehetett! Én is mindig fagyasztottból készítem, teljesen jó belőle :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! :-)
Törlés