Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 2 teáskanál só
- 2 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- langyos víz
- 4-5 evőkanál olaj
A töltelékhez:
- 50 dkg darált hús
- 1 nagy fej hagyma
- 2 evőkanál olaj
- só, bors, paprika
- 2-3 evőkanál sűrített paradicsom
- oregánó, bazsalikom, kakukkfű
- + reszelt sajt a tálaláshoz
- + olaj/zsír a sütéshez
Így készült:
A lisztet elvegyítettem a sóval (közepesen púpos teáskanállal mérve).
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
Mikor felfutott, hozzáadtam a liszthez, s miközben langyos vizet adagoltam hozzá, összegyúrtam. Jól formázható, kissé lágy tésztát kell kapnunk. Legvégül az olajat adtam hozzá s megdagasztottam. Letakarva hagytam megkelni.
Közben elkészítettem a tölteléket: a hagymát megpucoltam, felaprítottam s az olajon megpároltam. Hozzáadtam a darált húst, sóztam, morzsásra pirítottam. Fűszereztem borssal, paprikával és a zöldfűszerekkel (mindegyikből 1-1 nagy csipetnyit adtam hozzá), és végül a paradicsommal összefőztem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam.
15 kis gombócra osztottam. Mindegyiket kerekre nyújtottam, felére 1 evőkanál tölteléket tettem, elosztottam, majd a másik tésztafelet ráhajtottam, a széleket lenyomkodtam.
Serpenyőben ujjnyi olaj/zsír keverékét melegítettem, s kisütöttem a töltött lángosokat.
Jó sok lett belőle, kiadós és laktatós. Vacsorára készült, de másnapra is maradt reggelire, tízóraira.
A sajtot eredetileg bele terveztem sütni, de már javában sült, mire észbe kaptam, így a tetejére került. A lényeg, hogy legyen - én mindenbe-mindenhez teszek, ami csak elbírja! 😃
Ez tényleg jó laktató lehetett! Nagyon guszták, szívesen megkóstolnék most belőle egyet :)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin!
TörlésNagyon guszta és finom laktató lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! :-)
Törlés