Sajtos-magvas sós rudak

A kedvenceim!  Tényleg jobban szeretem a sós rudakat, mint az édes sütiket. Hát ha még sajt is van benne! 😊 Ahhoz képest sokkal ritkábban készülnek. Van egy-két ismétlődő recept, azoktól eltekintve mindig másképp készül- vagy kitalálom, vagy egy már meglévő recept szolgál alapul. Most egy joghurtos változat ihletett meg.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 25 dkg vaj
  • 1 evőkanál zsír
  • kb. 5 evőkanál joghurt
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 2 tojássárga
  • a tetejére 1 sárgája + magok
Így készült:
A lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral és vajjal. A reszelt sajttal is elvegyítettem, ezután került bele a tojássárga és kanalanként a joghurt. Gyúrni kezdtem s közben annyi joghurt került bele, hogy összeálljon a tészta. Inkább kemény legyen, mint lágy, de azért könnyen formázható.
A kész tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, úgy fél centi vastagra. Lekentem a pici tejjel (1 teáskanálnyi) elkevert tojássárgájával , beszórtam a magokkal és ezután vágtam hosszabb rudakra.
Tepsibe pakoltam- sütőpapírral bélelt-, 180 fokos sütőbe tettem.
Addig maradtak a sütőben, míg szépen megpirultak.

Kétféle szezámmag és lenmag került rá- abból is kétféle. A szokásos barna mellett kapható egy egész világos színű változat is. Lenmagból meg feketét is szoktam venni, mikor utamba kerül. Ízre nincs különbség, csak látványban. 

3 megjegyzés:

Meggyes-diós süti

Egy bizonytalanságokkal teli, lelkileg kimerítő nyár után görgetem magam előtt a terheket. Mindenfélét. Apránként sikerül letenni őket, de k...