Egyik leggyakoribb nyári vacsoránk a rántott tök/cukkini, amit nagyon szeretünk jó sok zöldséggel. Egy hátránya van: olajban sül. Próbáltam már sütőben sütni, de valahogy nem volt akkora sikere. Ezúttal viszont azt mondta Leányzóm, ez finomabb, mint a szokásos. Lehet, a sajt miatt! 😊
Ezúttal nem zöldségsaláta készült hozzá, hanem zöldfűszeres krumplipüré. Meg persze ettünk hozzá a kertben termett uborkából is bőven. Annyira szeretem a friss, roppanós fürtös ubit, mindenhez eszem, amihez csak elképzelhető. A tök is a picike kertben termett, a fűszereket is ott szedtem.
Hozzávalók:
- 1 fiatal laskatök
- só, bors, paprika keveréke
- 3 tojás
- 4-5 evőkanál liszt
- zsemlemorzsa
- 10 dkg reszelt sajt (ementáli)
A krumplihoz:
- 8-10 közepes krumpli
- só
- fűszerek (petrezselyem, kapor, bazsalikom, oregánó...)
- kb. 2 dl tej
Így készült:
A krumplit megpucoltam, annyi vízben, amennyi ellepi, főni tettem.
A tököt (fontos, hogy a magok még ne legyenek kifejlődve benne- ha mégis, kanállal ki kell kaparni a belsejét) megmostam, kettévágtam hosszában,majd keresztbe is, héjastul vaskosabb szeletekre vágtam.
Beszórtam só-bors-paprika keverékével.
Odakészítettem a lisztet, felvertem a tojást csipet sóval, majd a harmadik edényben összevegyítettem a zsemlemorzsát a reszelt sajttal.
A tökszeleteket előbb lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsa-sajt keverékbe mártottam. Egymás mellé, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam.
180 fokos sütőbe tettem, addig sült, míg szépen megpirult.
Ha a krumpli megpuhul a főzőlében, leszűröm, összetöröm, belekeverem a megmosott, apróra vágott, tetszés szerinti zöldfűszereket, tejjel habosra kevertem. Tejből többször keveset öntök, annyit, amennyit jónak látok a megfelelő állag eléréséhez. Ha kell, még sózom.
Tényleg finom lett így a kis tök, jó ropogós lett a bundája, a belsejében pedig puhára párolódott a tök.
Mi szeretjük így a krumplit. Idén hoztunk létre egy kis fűszerkertet, nőnek benne szépen a növénykék, lesz miből szárítani télire. Azért még hiányos, nem kelt ki minden, de jövőre pótoljuk. Nem kell sok belőlük a krumpliba, éppen csak hogy megbolondítsa. Mindegyikből egy kevés- illetve a kedvencből kicsit több.
Nálunk most vacsorára készült, de ebédre is készülhet, bármilyen leves mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése