Időnként nagybevásárláskor veszek egy kg túrót is, hogy majd lesz belőle valami. Aztán törhetem a fejem, hogy mit kerekítsek belőle, mert néhány napon belül fel kell használni. Még véletlenül sem túrós gombócként végezte, a vasárnapi süti szerepét kapta. Nem bonyolítottam túl, bár a Fiam felvetette, hogy gyerekkori kedvence, reszelt túrós legyen, csak egyszerű pite sült ki belőle.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1 kg túró
- 20 dkg cukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 3 tojás
- csipet só
- 5 evőkanál gríz
- 10 dkg margarin
- +porcukor a tetejére
Így készült:
A tésztához a lisztet elvegyítettem a cukorral, sütőporral, sóval, majd elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojásokat, és annyi tejfölt, hogy egy közepesen kemény, jól formázható tésztát kapjunk.
Míg elkészült a töltelék, pihenni hagytam a tésztát.
A túrót villával összetörtem, majd a cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal összekevertem.
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat a túróhoz vegyítettem, a grízzel együtt. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá vertem, legvégül ezt kevertem a töltelékhez, óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön össze a hab.
A tésztát két részre osztottam. Mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam. Az egyiket tepsibe tettem (kikent vagy sütőpapírral bélelt, 28×32 cm-es), elosztottam rajta a túrót, majd a másik lappal befedtem.
Villával megszurkáltam a tetejét, így tettem 180 fokos sütőbe, ahol addig sült, míg a teteje megpirult.
Porcukorral szórtam be a tetejét, de ez el is maradhat.
Mint minden túrós süti, ez is finom lett. Régóta piszkálja a fantáziámat a kapros túrós pite. Ezúttal is kacérkodtam vele, de elvetettem, mert hátha nem fog ízleni. Számomra a kapor a sós ételek kísérője, valahogy nem tudom elképzelni, hogy finom lehet édes túróban. De egyszer egy kis adagból csak kipróbálom...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése