Tegnap muszáj volt pótolni a mulasztást. Nem azt sütöttem, ami vasárnapra volt eltervezve, hanem valami hétköznapit. Azaz kelt tésztával játszadoztam. Készítettem már hasonlót, de annak a fotója várakozik. Ha sikerül tartani ezt a tempót, az is sorra kerül:-)
Hozzávalók:
- 1 kg liszt (harmada rétesliszt)
- 1 csapott teáskanál só
- 10 dkg cukor+1 evőkanállal
- 25 dkg margarin
- 4,5 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 2 egész tojás
A töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás puding
- 1 evőkanál kakaó
- 1 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 6 dl tej
- 10 dkg csokoládé
Lekenni:
- 1 tojássárga
- 2 evőkanál tej
Így készült:
Előbb a töltelékez készítettem el: a pudingport, kakaót, tojást kevés tejjel simára kevertem, majd a többi tej és cukor hozzáadásával felfőztem. Beletördeltem a csokit, s addig kavargattam, míg elolvadt.
A tésztához a tejet megmelegítettem, elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. hagytam felfutni.
A lisztet, sót, cukrot tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojásokat, élesztős tejet, megdagasztottam.
Letakarva 40-50 percet kelesztettem.
Enyhén lisztezett deszkára borítottam, 24 gombócra osztottam.
Mindegyik gombócot vékonyra kinyújtottam, hosszúkásra. Egyik szélét becsíkoztam, másikra raktam egy csíkot a közben kihűlt töltelékből.
A csokis felétől felcsavartam, kiflivé hajlítottam. Tepsibe sorakoztattam őket, figyelve arra, hogy a tésztaszél a kifli alá kerüljön.
20 percet kelesztettem a kifliket. Legalábbis az első tepsivel, a többi kelt, míg az előtte levő sült. 3 tepsibe fértek bele.
A tojássárgát elkevertem a tejjel, lekentem vele a kifliket.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem őket.
A töltelék azért itt-ott megtalálta sülés közben a kiutat a kifliből, de benne is maradt belőle:-)
Ezek a kiflik milyen gyönyörűek lettek :)
VálaszTörlésKöszönöm, Janka!
TörlésNyithatom az ablakom? - Jól jönne reggelire egy-kettő... ;-)
VálaszTörlésZsuzsa, remélem, nyitva az az ablak... bár már csak ebédre érnek oda a kiflik:-)
TörlésNagyon ennivalóak ezek a kiflik! :)
VálaszTörlésMarisz, köszönöm!
TörlésCsinos csokis kiflik! ;) Nagyon szépek lettek. :)
VálaszTörlésKöszönöm, Okki!
TörlésDe nagyon ötletes, nagyon szépek, mutatósak lettek, és biztosan finomak is. Ez a becsíkozás a Te ötleted volt? Mert nagyon jó :-)
VálaszTörlésKatalin, köszönöm! Á, nem az én ötletem:-) Piroskánál láttam koszorúba fogva ilyen formázást, azt teszteltem is. Közben elhatároztam, hogy kifli formában is meg fogom sütni. Mindenképpen mutatós:-)
TörlésDe szépek :) Jó lenne most egy belőle :)
VálaszTörlésKöszönöm, Kati! Küldöm neked is:-)
TörlésHasonlót én is szoktam formázni és én is csokisan (csak nem pudinggal). Imádom! Annyira szépek nálad.
VálaszTörlésGabriella, köszönöm! Csak csokisan még jobb lehet:-)
TörlésGyönyörűségesek, nagyon-nagyon guszták! :) Ez lesz a soron következő kelt tészta nálunk! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm! Örülök, hogy tetszik!
TörlésSzia! Gyönyörűek lettek, ebből kb. hány darab lesz?
VálaszTörlésSzia! Köszönöm:-) 24 darab lett.
Törlés24 tojásnyi méretű gombócra osztottam a tésztát, ebből olyan tenyérnyi nagyságú kiflik lettek. Ha kisebbre szeretnéd a kifliket, több gombócra osztod a tésztát, ha nagyobbra, kevesebbre.
Sok sikert a sütéshez!