Hozzávalók:
A palacsintához:
- 6 dl liszt
- nagy csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 2 tojás
- 3-4 evőkanál olaj
- 2-3 dl tej
- ásványvíz
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4-5 evőkanál cukor
Így készült:
A lisztet, sót, cukrot, tojásokat, olajat összekevertem annyi tejjel, hogy sima tésztát kapjak. Ásványvízzel hígítottam fel a megfelelő állagúra a palacsintatésztát.
20 percnyit hagytam pihenni.
Közben elkészítettem a tölteléket: a túrót villával áttörtem, elkevertem a citromhéjjal, cukorral, vaníliával. Nem szoktam sok cukrot tenni, nem szeretem túl édesen.
Sütés előtt még kicsi olajat kevertem a tésztához, s sorra kisütöttem őket.
Nem jutott az összesbe a túróból, maradt üresen is palacsinta. Hédi örült is neki, a kifliből kimaradt csokikrémmel megtöltve ette őket.
Ha legközelebb palacsintasütésre vetemednék, Hankka bögrés palacsintáját fogom elkészíteni. Mióta megláttam, azóta kéreti magát:-)
Jól döntöttek a gyerekek, én is a palacsintára szavaztam volna. :D NAGY kedvenc. :)
VálaszTörlésÉn nem örültem annyira a döntésüknek... de nem szeretek ott ácsorogni a tűzhely mellett, mire kisülnek azok a palacsinták... Persze azért én is szeretem, főleg a túrósat!
TörlésDe sok finomságot sütöttél mostanában! Megnéztem idáig visszafelé mindet :-) Ilyen sorrendben jöhetnének is :-)
VálaszTörlésKatalin, sütök is meg az elmaradásokat is igyekszem pótolni. Örülök, hogy nézelődsz! Természetesen ilyen sorrendben küldöm:-)
TörlésFinom bizony a bögrés palacsinta is, de ezek a túrós palacsinták is annyira guszták, én egyáltalán nem lepődök meg, hogy a gyerekek erre szavaztak! :) Guríthatnál felém egyet-kettőt! :)))
VálaszTörlésHankka, majd nekigyürkőzök a bögrés palacsintának is, valószínűleg még jövő héten, a vendég gyerekek, meg a sajátjaim kedvéért.
TörlésPalacsinták gurítva feléd:-)
Szerintem sok a liszt a receptben. Mennyi ásványvízzel higítottad a tésztát?
VálaszTörlésA túrós töltelék is nagyon tömény így!
Kedves Kati! A liszt mennyisége attól függ, mennyi palacsintát szeretnél sütni. Ha már palacsintasütésre adom a fejem -nem sűrűn teszem-, akkor nem aprózom el. Hogy mennyi volt az ásványvíz? Igazság szerint sose mérem, érzésre teszem. Addig öntöm, keverem, míg palacsintatészta állagú.
TörlésA túrótölteléket én mindig így csinálom, csak túró, cukor és némi ízesítő. Aki másképp szereti, úgy készítse. Tojást nem teszek hozzá, mert nem szeretek nyers tojást használni.
Palacsinta esetében nagyon is igaz: ahány ház, annyi szokás. Nálunk így szokás, így szeretjük.
Üdv. Gerdi