Egy ideje itthon készül a joghurt. Régebben már próbálkoztam, aztán megszakadt a lánc.
Mindössze annyi az egész, hogy kell venni egy doboz natúr joghurtot, beoltani vele a frissen forralt, de már nem forró házi tejet, néhány órán át meleg helyen tartani, s másnap már ehető is. Mindig ebből kell hagyni a következő adaghoz. Hűtőben egy hétig biztosan eláll, tovább nem tartottam még. Hetente készül az újabb adag, csavaros befőttes üvegekbe. Hédi gyümölcsjoghurtot is készít belőle: gyümölcsdarabokkal és kis cukorral vagy mézzel elkavarva kész is.
A kész joghurt:
S ebből már készül az újabb "generáció":
Ezek az üvegek úgy 3,5 dl-esek, s két evőkanállal teszek bele az előző joghurtból. Felöntöm a meleg házi tejjel -ne legyen már forró, úgy kéznek kellemes meleg-, elkavarom, s melegen hagyom néhány órán át- úgy időzítek, hogy éppen főzzek, s a tűzhely mögé sorakoztatom az üvegeket. De be lehet bugyolálni őket, vagy napra tenni. Estére meg is dermed, de még másnapig kint hagyom, hogy savanyodjon még, aztán megy a hűtőbe, és vár sorára.
Egy újabb házilag elkészíthető dolog, ami lényegesen olcsóbb, mint a bolti termék. S ez sem egy utolsó szempont manapság:-)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Csokis-meggyes piskóta
Másodjára sütöttem rövid időn belül, azért is, hogy fotó készülhessen róla. No meg mert megfelelő sütemény hosszú útra csomagoláshoz. A pi...
-
Egyik kolléganő hozott az iskolába ilyen kevert sütit, telis-tele cseresznyével. Nagyon finom volt, persze hogy recepttel együtt jöttem haza...
-
Azért hamis, mert zsírral készült. Nincs malacka, nincs háj, de van bolti, fehér, préselt zsír. Ezzel próbálkoztam. Gyerekkorunkban a diszn...
-
Vendégeink jöttek, két kedves, ritkán látott nagynéni, s ebből az alkalomból szerettem volna előrukkolni valami különleges sütiv...
És nem csak, hogy olcsóbb, de nincs benne adalék sem ;-) Ki fogom próbálni Gerdi. Régen joghurtkészítőt használtam, hat kis fedeles pohárral kellett trükközni. Olyan kicsik voltak a poharak, hogy egyből kettő fogyott. Több időt vett igénybe a mosogatás meg a pancsolás. De ez az egyszerűsített változat nagyon tetszik. És nem csak, hogy olcsóbb meg nincs benne felesleges adalék, de a sok bolti műanyag szemét termelése is elkerülhető. Köszönet ;-)
VálaszTörlésAnazar, örülök, hogy tetszik ez a készítési mód!
TörlésBizony ám, sok előnye van. Lassan természetes, hogy mindent a polcokról veszünk le, holott még nagyanyáink mindezeket maguk készítették. Na jó, joghurtot nem, helyette aludttejet. Jó lenne legalább részben visszatérni arra az életmódra...
Sok sikert a joghurtgyártáshoz:-)
De jó ötlet, tuti, hogy kipróbálom! :)
VálaszTörlésKöszike:-) Csigabige, sok sikert hozzá!
TörlésDe jó, hogy feltetted, szerintem nálunk is el fog készülni. :) Csak jussak újra házi tejhez! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy Neked is tetszik:-) Nekünk hetente kétszer egy helybeli néni hozza a házi tejet. Itt a faluban van 2-3 család, akik tartanak tehenet, így egyszerűbb hozzájutni.
Törlés