Hozzávalók:
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 15 dkg graham búzaliszt
- 70 dkg búza finomliszt
- 2 púpos teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 4 dkg élesztő
- 8 dl aludttej
- 2 evőkanál olívaolaj
Így készült:
Az aludttejet alaposan átkeverve kis lángon felmelegítettem.
A liszteket, sót, cukrot tálba mértem, összevegyítettem. A közepébe mélyedést készítettem, beleöntöttem 3 dl aludttejet, belemorzsoltam az élesztőt. Kevés lisztet belekevertem, s letakarva hagytam felfutni.
Mikor jó habos lett, öntöttem még hozzá 2 dl aludttejet, s dagasztani kezdtem. Közben adagoltam a többi folyadékot. Meglepődtem, milyen sok kell bele, de 8 dl kellett, mire megfelelő állagú lett. Ragacsos, makrancos tészta lett, mint a rozslisztesek általában, de az olaj beledagasztásával sikerült kezelhető tésztát kapni.
Letakarva hagytam megkelni.
Lisztezett deszkára borítottam -rozslisztet használtam, jót tesz a tészta kinézetének a rajta maradt teljes kiőrlésű liszt-, 3 részre osztottam. Mindegyiket nagyjából téglalap alakúra nyújtottam, majd felsodortam, mint a kalácsot.
Tepsibe tettem- a gáztepsibe elfértek- egymáshoz nem túl közel, s hagytam még kelni 25-30 percet.
180 fokos sütőben pirosra sütöttem őket.
Az utóbbi időben nagyon kevés kenyér fogy nálunk, így gyorsan el is osztogattam, mielőtt ránk száradna. Egyet azért meghagytam, holnap reggelire jó lesz. :-)
De szép a kenyered! Biztosan finomabb mint az enyém. Legyen vele szép ünnepetek!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! A Te kenyered is biztosan finom, ki is fogom próbálni ezt a dagasztás nélküli változatot. Kíváncsi vagyok, milyen lesz...
TörlésMire ideérek, lassan vége is a hosszú hétvégének, de köszönjük szépen, jól és gyorsan telt. :-)
Nagyon szép lett!
VálaszTörlésezt már én is megsütöttem! Remek,és nagyon finom,-
VálaszTörlés