Az alaphoz:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 2 dl tej
- fél üvegcse rumaroma
- 2 evőkanál kakaó
- 50 dkg darált keksz
A krémhez:
- 6 dl tej
- 8 evőkanál gríz
- 18 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 20 dkg kókuszreszelék
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
Így készült:
A tejet a cukorral és a margarinnal kis lángon addig kevertem, míg a margarin felolvadt. Hozzáadtam a rumaromát, kakaót, kekszet és egyneművé kevertem.
Tepsibe nyomkodtam.
A krémhez a tejből, cukorból, grízből tejbegrízt főztem. Még azon forrón belekevertem a vajat, végül a kókuszreszeléket.
A kekszrétegre simítottam a krémet.
A csokit és a vajat gőz fölött felolvasztottam és a kihűlt krémre kentem.
Dermedés után szeletelhető.
Egyelőre vegyesen használom a margarint és a vajat, de jó lenne végre csak az utóbbit vásárolni. Krémekbe igyekszem vajat használni, amibe meg belesül, beledagasztom, hát... margarint. Ami igencsak mesterséges dolog. Azaz nem tesz jót nekünk. Pedig néhány évtizede még a vajat kárhoztatták. Mert... el kellett adni a margarint. Az olajat is így tukmálták rá az emberekre, hogy a zsír lett kikiáltva minden bajunk forrásává, pedig annak előtte csak zsírral sütöttek-főztek. Most már megint fordult a kocka. Mindig az az egészséges élelmiszer, amit éppen el kell adni. Mindig jönnek újabb és újabb hóbortok. Nem könnyű eligazodni ebben az útvesztőben, de mindenki előtt ott a lehetőség, hogy eldöntse, miben hisz, miből süt-főz. Illetve az is közrejátszik az egészben, mit enged meg a pénztárcája. Mert tegyük hozzá, ami tényleg egészséges, sokkal drágább.
Még nem csináltam ilyet, finom lehet. :) Én is igyekszem vajat használni, mert az egészségesebb meg finomabb is. Margarint én is inkább a tésztába gyúrom, teszem. Krémekhez ritkán használom vagy csak keveset, mert nem szeretem a vajkrémes sütiket.
VálaszTörlésVanilin, finom, csupán magában az alsó rész is, de a kókuszkrémmel még inkább. Én -sajnos- szeretem a krémes sütiket. Régen, gyerekkoromba kizárólag vajat használtunk, aztán mikor megjelentek a jobb minőségű margarinok, meg Apukámnak örökké diétáznia kellett hol ezért, hol azért, akkor tört be a margarin a konyhánkba. Maradt is jó ideig, de nem ártana kitessékelni! :-)
Törlés