Hozzávalók:
- 2 kisebb cukkini
- só, bors, paprika (esetleg fokhagymasó) keveréke
- 3 tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Így készült:
A cukkinit megmostam, héjastul úgy 1 cm vastag szeletekre vágtam. Ha vékonyka a cukkini, ferdén vágom, hogy ne legyenek túl picikék a szeletek.
Tányérra rakok egy sor cukkiniszeletet, megszórom a fűszerkeverékkel. Erre jön a következő réteg, megint megszórom, egész addig, még elfogy.
A tojásokat nagy csipet sóval villával felverem, egy-egy tányérra odakészítem a lisztet és zsemlemorzsát. A morzsa ne legyen túl nagy szemű, ha mégis az, akkor átszitálom. 5-6 evőkanállal rakok mindkettőből, ha panírozás közben elfogy a tányérról, pótolom.
A befűszerezett cukkiniszeleteket előbb lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatom.
Serpenyőben olajat teszek melegedni. Mikor már serceg benne a belemártott tökszelet, belepakolom a bepanírozott darabokat. Közepes lángon sütöm őket. Papírtörlőre szedem ki.
Míg egyik adag sül, panírozom közben a következőt, deszkára pakolva, de előre is be lehet az összeset, s akkor nem kell kapkodni: figyelni is, meg ne égjen, s közben forgatni is a többit lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába.
Mindig sok zöldséggel esszük, vagy hideglecsót aprítok össze hozzá. Ez olyan, hogy paradicsomot, paprikát, hagymát, uborkát összevágok, kissé sózom, 1-2 evőkanál (olíva)olajjal összekeverem s kész is. Anyukám gyakran készített nyaranta-ősszel, szerettük.
Ugyanígy szoktam kis tökből is készíteni, sőt talán csillagtökből a legfinomabb. Padlizsánt is rántok néha, bár azt csak én szeretem, de nagyon. Előfordul, hogy a többieknek cukkinit vagy tököt rántok, magamnak egy padlizsánt. Persze annyira nem egészséges az olajban sült ez-az, tudom én, de hát olyan finom! Sütőben sütve is finom, de nem olyan.
Mi is szeretjük!
VálaszTörlésMi is; mindenféle rántott dolgot szeretünk, legyen az hús vagy zöldség.
TörlésEz most nekem is jöhetne :-) Nekünk is várakozik 2 darab a hűtőben, Apukám kertjéből :-) Talán megpróbálok rántani belőle. Általában cukkini fasírtot szoktam készíteni belőle, meg töltöttet és rakottast.
VálaszTörlésFasírtot én is szoktam belőle sütni, de a töltöttre még nem került sor, pedig tervbe van. Rakkotas meg még eszembe sem jutott. Hogy készül, rizses hússal, mint a karfiol vagy a zöldbab, vagy másképp? Szívesen kipróbálnám úgy is!
Törlés