Hozzávalók:
- 65 dkg liszt (ebből 25 dkg rozsliszt)
- 1,5 teáskanál só
- 2 dl tej + víz
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál olívaolaj
- a tetejére: szárított zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, oregánó), nagy csipet só, kevés bors, 4-5 evőkanál olívaolaj, olajbogyó
Így készült:
A tejet kézmelegre melegítettem, elkevertem benne a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A kétféle lisztet és sót összevegyítettem, majd hozzáadtam a felfutott élesztős tejet és annyi langyos vízzel összegyúrtam, hogy lágyabb, de ne elterülős kenyértésztát kapjak. Az olaj hozzáadásával megdagasztottam a tésztát.
A nagy gáztepsit sütőpapírral béleltem, a tésztát beleborítottam. Igyekeztem egyenlő vastagságúra elegyengetni.
Hagytam megkelni.
Az olívaolajat a zöldfűszerekkel, sóval, borssal elkevertem, s lekentem vele a megkelt tésztát. A tetejét kiraktam olajbogyóval, bele is nyomkodtam őket a tésztába.
180 fokos sütőbe tettem, s készre sütöttem.
Felszeletelve, kettévágva vajjal kentem, sajtot szeleteltem bele s nagyon finom tízórai lett belőle. Leányzó utólag reklamált, hogy Ő az olajbogyót nem szereti, kiszedegette belőle, de a többit megette! :-) A bogyó persze el is maradhat róla, a zöldfűszerek anélkül is jó ízt adnak neki.
De nagyszerű kenyér, akár önmagában is finom lehet :-) Nagyon szépre sikerült, magas, laza, lyukacsos! Igazi mediterrán hangulatú :-) Egy szelet jól esne belőle, de akár kettő is :-)
VálaszTörlésNagyszerű recept, a férjem imádná. :-)
VálaszTörlés