Hájas pogácsa

Mire is jó négy szabadnap? Hájast sütni! :-)
Még tavaly volt, hogy Kati néni jóvoltából hájhoz jutottam. Bár kacérkodtam a gondolattal, hogy a még odahaza bevett szokáshoz híven karácsonyra vagy szilveszterre hájast süssek, -ugyanis a disznóvágást követő időszakban régen mindig készült, néha sósan is, rúd formájában- füstbe ment terv maradt. Akkor valahogy volt idő rá. Most örültem, ha elkészültem a sok minden más rám hárult feladattal. S közben a háj várt sorára a fagyasztóban.
Nagyon vártam ezt a hosszú hétvégét, s úgy terveztem, egyik napon "semmit" sem csinálok, nem tervezgetek, nem gondolkodom, megpróbálom pihentetni állandóan kattogó agyamat is. (Ez lenne most, amikor is blogot írok.) Ez az, ami soha nem jön össze. Tegnapelőtt este kikerült hosszú pihenőhelyéről a hájasnak való, tegnap reggel ecetes vízbe áztattam, később megtakarítottam, hártyákat lefejtettem róla, ledaráltam, kimértem a sütihez valót, s mivel a megmaradt zsiradékmennyiség még egy adaghoz kevés lett volna, meg amúgy sem akartam eltenni a többit, pogácsát sütöttem belőle.

Hozzávalók:

  • 40 dkg ledarált háj
  • 80 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 tojás+ 1 sárgája
  • a tetejére 1 tojásfehérje és köménymag
Így készült:
A lisztet, sót elvegyítettem, elmorzsoltam a hájjal. (A hájat előzőleg néhány órára ecetes vízbe áztattam, a hártyát lefejtettem róla s ledaráltam.)
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztes keverékhez adtam a tojást és a sárgáját, majd az élesztős tejet s összegyúrtam. Ha nem lenne elég a tej, még lehet tenni hozzá.
A tésztát megdagasztottam s letakarva kelni hagytam. Fél óra múltán kinyújtottam, hajtogattam, újra pihentettem félórányit.
Ujjnyi vastagra nyújtottam, pogácsaszaggatóval kivágtam, tepsibe pakoltam. Lekentem tojásfehérjével, köménymaggal szórtam.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.

Meglepően magasra nőttek, puha, laza szerkezetű pogácsák lettek. S finomak. Hájas íze van, az a jellegzetes íz, ami csak az ezzel a hozzávalóval készült sütiken érzik. 
Az édes változat is jól sikerült, Anyukám receptje alapján készült ezúttal is. Szilvalekvárom nincs, de baracklekvárral is finom lett, s alig folyt ki belőle, bár tartottam tőle.




6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép magasak a pogácsáid, nagyon finom lehet. Ínycsiklandóan néz ki a sárgabarackos is. :)

    VálaszTörlés
  2. De jól néznek ki, nagyon finomak lehetnek, mindkét változat. Nagyon szép leveles lett!
    Régen nálunk is disznóvágás idején sütött hájból a nagymamám, még emlékszem rá milyen volt, nagyon szerettem....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Régen valahogy a hájas is finomabb volt... Amit én sütöttem is ízlett mindenkinek, de valamit hiányolok belőle.

      Törlés
  3. Én az édesből kérnék, ínycsiklandozó.... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben, Zsuzsa, még van néhány darab, küldöm! :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...