2018. március 5., hétfő

Sajtos-joghurtos pogácsa

Nem túlzok, pogácsát legalább kéthetente készítek. De néha sűrűbben is. Ha vendégek jönnek, azért, ha Fiamnak kell csomagolni, azért, ha megyünk valahova, akkor is jó szolgálatot tesz, s tízórainak csomagolva sem utolsó. Arra nem emlékszem, hogy sütöttem-e valaha recept után, legfeljebb ihletet kaptam innen-onnan. Most adott volt a joghurt, amit el kellett használni, e köré kerekedett a többi. A sajt nem rákerült, hanem közé, hogy ebben is más legyen.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt (+1-2 evőkanállal)
  • 2 teáskanál só+ nagy csipet
  • 25 dkg margarin
  • 1 púpozott evőkanál zsír
  • 2 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 tojássárga
  • 1 nagy doboz natúr joghurt (4 dl)
  • 25 dkg reszelt sajt
  • + 1 tojás, nagy csipet só, magok a tetejére
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot s belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
Közben a liszthez adtam a sót, elmorzsoltam a margarinnal és a zsírral. Hozzáadtam a tojássárgákat, élesztős tejet és joghurtot, összegyúrtam. Lágynak találtam, ezért 2 evőkanálnyi lisztet gyúrtam még bele. Így pont jó lett, nem túl kemény, de nem is elterülősen lágy. 
Megdagasztottam a tésztát s letakarva kelni hagytam.
A sajtot lereszeltem.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam. Megszórtam a reszelt sajttal s feltekertem. Háromba hajtottam, egymásra téve a hajtásokat. Kicsit lenyomkodtam, majd jó ujjnyi vastagra nyújtottam.
Kis pogácsaszaggatóval kiszaggattam, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket. Csipet sóval felvert tojással lekentem, s magokkal szórtam be- len- illetve köménymaggal.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem őket.



4 megjegyzés: