Hozzávalók:
- 1 kg liszt (+1-2 evőkanállal)
- 2 teáskanál só+ nagy csipet
- 25 dkg margarin
- 1 púpozott evőkanál zsír
- 2 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 3 tojássárga
- 1 nagy doboz natúr joghurt (4 dl)
- 25 dkg reszelt sajt
- + 1 tojás, nagy csipet só, magok a tetejére
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot s belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
Közben a liszthez adtam a sót, elmorzsoltam a margarinnal és a zsírral. Hozzáadtam a tojássárgákat, élesztős tejet és joghurtot, összegyúrtam. Lágynak találtam, ezért 2 evőkanálnyi lisztet gyúrtam még bele. Így pont jó lett, nem túl kemény, de nem is elterülősen lágy.
Megdagasztottam a tésztát s letakarva kelni hagytam.
A sajtot lereszeltem.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam. Megszórtam a reszelt sajttal s feltekertem. Háromba hajtottam, egymásra téve a hajtásokat. Kicsit lenyomkodtam, majd jó ujjnyi vastagra nyújtottam.
Kis pogácsaszaggatóval kiszaggattam, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket. Csipet sóval felvert tojással lekentem, s magokkal szórtam be- len- illetve köménymaggal.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem őket.
Gyönyörűek! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Vanilin!
TörlésJaj de guszták, a joghurttól finom lágy lehet a tésztájuk!
VálaszTörlésKatalin, köszönöm!
Törlés