Ez a kávés keksz a legújabb kedvence, miután egyszer megsütöttem, kétszer egymás után is ezt kérte. Így rövid időn belül háromszor is elkészült, ami ritkaság. A recept ötlete meg onnan született, hogy a legutóbb vásárolt, korábban kedvenc Maci kávé nem akart fogyni. Na ily formába volt keletje!
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt (+1 evőkanállal, szükség szerint)
- 20 dkg vaj
- csipet só
- 18 dkg porcukor
- 3 evőkanál Maci kávé
- 2 nagy tojás
Így készült:
A lisztet, csipet sót, cukrot elmorzsoltam a vajjal, majd hozzáadtam a kávét és a tojásokat. összegyúrtam. Picit lágynak találtam, ezért még tettem hozzá lisztet. Legutóbb egyenesen fél kg lisztből készült. Kisebb tojásokkal viszont biztosan elég a 45 dkg.
A tészta 1-2 órányit pihent is, mert közben más is sült-főtt a konyhában. De pihentetés nélkül is lehet sütni.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, kiszaggattam, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam s világosra sütöttem őket.
Finoman kávé ízű, roppanós, sokáig elálló keksz. Nem kell túlsütni, mert akkor túlságosan kemény lesz. Tapasztaltam! :-)
A porcukor fontos, mert ha kristálycukor kerül bele, nem lesz szép sima a keksz felülete. Ha nincs otthon porcukor, kávédarálóban készül gyorsan. Legutóbb vanília is került bele. Nem rontotta el! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése