Kisült, teszteltük, s megállapítottam, ezúttal sem csalt a megérzésem: finom lett! :-)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg margarin
- 3 tojás sárgája
- kb. fél dl tej
Az almatöltelékhez:
- 6 nagyobb alma
- 8 dkg cukor
- 3 evőkanál gríz
- 1 mokkáskanál fahéj
A túrótöltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2 púpozott evőkanál tejföl
- 10 dkg cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor (fél csomag)
- 3 tojásfehérje
- 1 evőkanál gríz
A máktöltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 2 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál vaníliapuding (csomag másik fele)
- 1 evőkanál gríz
- 3 tojásfehérje
Így készült:
A tésztához kimértem a lisztet, cukrot, hozzátettem a sütőport, csipet sót s elmorzsoltam a margarinnal. Belekerült a tojások sárgája meg kevés tej s összegyúrtam. Annyi tejet öntöttem hozzá apránként, hogy összeálljon a tészta.
Míg elkészültek a töltelékek, a tésztát pihenni hagytam.
Az almákat megmostam, lereszeltem, levét kicsavartam. Hozzáadtam a cukrot, grízt, fahéjt, összekevertem.
A túrót áttörtem. Belekerült a tejföl, cukor, pudingpor, gríz, citromhéj, összekevertem. Végül hozzákevertem 3 fehérje felvert habját. Nekem volt 3 maradék fehérje a pogácsától, ha nincs maradék, a túróhoz lehet keverni a sárgákat is, hogy ne menjen veszendőbe.
A mákot elkevertem a tejjel, cukorral, pudingporral, végül belevegyítettem 3 fehérje felvert habját- ez a tésztától maradt.
A tésztát két részre osztottam. Mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam. (28×32 cm-es)
Az elsőt kikent tepsibe tettem. Elsimítottam rajta az almát, erre került a túrótöltelék, végül a mák.
Beborítottam a másik tésztalappal.
180 fokra előmelegített sütőbe tettem. Addig sült, míg a tetején szépen megpirult a tészta.
A végén kicsit alacsonyabb hőfokon hagytam még a sütőben, hogy biztosan átsüljön.
A töltelékek sorrendjét megváltoztattam. Attól tartottam, hogy a lágyabb túrón és mákon nem tudom kellően elkenni az almát. Ezért ez került legalul, felülre pedig a legfolyékonyabb mák.
Grízt azért tettem bele, hogy biztosan legyen mi felszívja a nedvességet.
Összvissza elég sok cukor van benne, mégsem édes. A tetejére is kerülhet porcukor, én lehagytam. Igen laktató, egy kocka bőven elég volt ebéd után kóstolónak. Pedig finom, mindenkinek ízlett. Holnap iskolában-munkában biztos jobban fog fogyni! :-)
Ezt jól összehoztad ennyi finomság egyben! Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Éva! :-)
TörlésNagyon jól néznek ki, és milyen finomak lehetnek! Nagyon jó választás volt :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! Tényleg finom volt! :-)
Törlés