2018. március 4., vasárnap

Almás-túrós-mákos süti

Ma sütöttem! :-) Tegnap este böngésztem a Pinterest-et, ott jött szembe velem ez a süti. (Itt lelhető fel az eredeti recept.) Mentettem is, de akkor még nem tudtam, hogy ilyen hamar el is készül. Abban biztos voltam, hogy sütök pogácsát, de édes sütire több ötletem is volt. Aztán felvillant lelki szemeim előtt ez a réteges, igen finomnak tűnő süti. Gyorsan megkerestem, fordítót igénybe vettem, s megállapítottam, hogy minden belevaló fellelhető itthon. S bár elég munkaigényes, rábeszéltem magam, hogy igenis ezt készítsem el. Felhoztam a néhány maradék, fonnyadó almát, s meggyúrtam a tésztát, sorra kavartam a töltelékeket, közben jócskán improvizáltam is, meg találgattam s nevetgéltem a gép-fordította szövegen. Néha igen vicces tud lenni.
Kisült, teszteltük, s megállapítottam, ezúttal sem csalt a megérzésem: finom lett! :-)

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg margarin
  • 3 tojás sárgája
  • kb. fél dl tej
Az almatöltelékhez:
  • 6 nagyobb alma
  • 8 dkg cukor
  • 3 evőkanál gríz
  • 1 mokkáskanál fahéj
A túrótöltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 2 púpozott evőkanál tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor (fél csomag)
  • 3 tojásfehérje
  • 1 evőkanál gríz
A máktöltelékhez:
  • 20 dkg darált mák
  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál vaníliapuding (csomag másik fele)
  • 1 evőkanál gríz
  • 3 tojásfehérje
Így készült:
A tésztához kimértem a lisztet, cukrot, hozzátettem a sütőport, csipet sót s elmorzsoltam a margarinnal. Belekerült a tojások sárgája meg kevés tej s összegyúrtam. Annyi tejet öntöttem hozzá apránként, hogy összeálljon a tészta.
Míg elkészültek a töltelékek, a tésztát pihenni hagytam.
Az almákat megmostam, lereszeltem, levét kicsavartam. Hozzáadtam a cukrot, grízt, fahéjt, összekevertem.
A túrót áttörtem. Belekerült a tejföl, cukor, pudingpor, gríz, citromhéj, összekevertem. Végül hozzákevertem 3 fehérje felvert habját. Nekem volt 3 maradék fehérje a pogácsától, ha nincs maradék, a túróhoz lehet keverni a sárgákat is, hogy ne menjen veszendőbe.
A mákot elkevertem a tejjel, cukorral, pudingporral, végül belevegyítettem 3 fehérje felvert habját- ez a tésztától maradt.
A tésztát két részre osztottam. Mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam.  (28×32 cm-es)
Az elsőt kikent tepsibe tettem. Elsimítottam rajta az almát, erre került a túrótöltelék, végül a mák. 
Beborítottam a másik tésztalappal.
180 fokra előmelegített sütőbe tettem. Addig sült, míg a tetején szépen megpirult a tészta.
A végén kicsit alacsonyabb hőfokon hagytam még a sütőben, hogy biztosan átsüljön.


A töltelékek sorrendjét megváltoztattam. Attól tartottam, hogy a lágyabb túrón és mákon nem tudom kellően elkenni az almát. Ezért ez került legalul, felülre pedig a legfolyékonyabb mák.
Grízt azért tettem bele, hogy biztosan legyen mi felszívja a nedvességet. 
Összvissza elég sok cukor van benne, mégsem édes. A tetejére is kerülhet porcukor, én lehagytam. Igen laktató, egy kocka bőven elég volt ebéd után kóstolónak. Pedig finom, mindenkinek ízlett. Holnap iskolában-munkában biztos jobban fog fogyni! :-)


4 megjegyzés:

  1. Ezt jól összehoztad ennyi finomság egyben! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néznek ki, és milyen finomak lehetnek! Nagyon jó választás volt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Tényleg finom volt! :-)

      Törlés