Hozzávalók:
- 1 kg liszt + 15 dkg rétesliszt
- 5 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 1,5 dl tejföl
- 2 tojás
- 4-5 evőkanál olaj
- 30 dkg szeletelt bacon
- 1 tojás lekenni
Így készült:
3 dl langyos tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet, sót tálba tettem, beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a tejfölt. Beleöntöttem az élesztős tejet , a többi langyos tejet s összevegyítettem. Az olajat is ráöntöttem s megdagasztottam.
Mikor megkelt a tészta, kinyújtottam. Hosszú, ujjnyi vastag csíkokat vágtam belőle. Felére rátettem a bacont, másik felét ráhajtottam. Így két tésztaréteg közé került a szalonna. Összesodortam, majd koszorúvá tekertem.
Tepsibe tettem, tojással lekentem.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
1 kg lisztből terveztem készíteni, de alábecsültem a tej mennyiségét, annyira, hogy még 15 dkg liszt kellett, hogy megfelelő állagú legyen a tészta. Ezt -is- szeretem a kelt tésztában, hogy tejjel, illetve liszttel lehet korrigálni, ha túl kemény lett vagy éppen lágy a tészta.
Az utolsó vastagabb csík tésztába nem jutott bacon- kis tejföl és reszelt sajt keverékével megtöltöttem s kiflinek formáztam.
Vacsira is ettünk belőle, s maradt mára tízóraira is. Szerettük:-)
Ebből azonnal kérek, rögtön akár hármat is! :) Eszméletlen jól néz ki :)
VálaszTörlésMartinelli, köszönöm! A csudába, az utolsó hármat reggel odapakoltam Férjuramnak... No de legközelebb az első hármat kapod:-)
TörlésNagyon formásak!!
VálaszTörlésKöszönöm, Anazar:-)
Törlés