2010. december 9., csütörtök

Babapiskótás süti

Vendégeink jöttek, két kedves, ritkán látott nagynéni, s ebből az alkalomból szerettem volna előrukkolni valami különleges sütivel. A receptet egy régi Fakanál receptgyűjteményben találtam, ígéretesnek tűnt, de persze, szokás szerint változtattam rajta.

Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg zsír
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 dkg szalakáli
  • 1 evőkanál kakaó
  • fél dl tej
Krémhez :
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  •  2 csomag vaníliás cukor 
  • 1 csomag babapiskóta (20 dkg)
  • 10 dkg cukor  
  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 3 evőkanál olaj 
Elkészítés: A lapokhoz való lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a tojást, cukrot, kakaót, a tejben elkevert szalakálit. Sima tésztává gyúrjuk. Kettőbe osztjuk, s két lapot nyújtunk belőle, tepsi hátán sütjük.
A krémhez előbb a pépet főzzük meg: a lisztet kevés tejben simára keverjük, majd a többi hozzáadásával állandó keverés közben sűrűre főzzük. Időnként megkavarva kihűtjük. Közben a puha margarint is elkeverjük a cukorral és vaníliás cukorral, s kanalanként beledolgozzuk a kihűlt pépet.
A 10 dkg cukrot világosbarnára karamellizáljuk. Ne legyen túl sötét, mert keserű lesz. Hozzátöltünk 1,5 dl vizet, s addig főzzük, míg a karamell feloldódik.
Az egyik lapra rákenjük fele krémet, ezen elosztjuk a karamelles öntetbe belemártott babapiskótát, rákenjük a maradék krémet, s befedjük a másik lappal.
A tortabevonót gőz fölött 3 evőkanál olajjal felolvasztjuk, s a süti tetejére kenjük.
Jó, ha előző nap elkészítjük, hogy legyen ideje megpuhulni, összeérni az ízeknek.

Az eredeti receptben több cukor volt megadva a krémhez, a babapiskótát pedig rumba mártották. Én legfeljebb rumaromát használok, az alkoholt teljesen mellőzöm a sütik esetében, ( egyébként is) , a karamellt viszont nagyon szeretem, s az ilyen öntetet torták locsolására is használom. Naaaaaaagyon finom. A süti is finom lett, s örömmel adtam tovább a receptjét a vendégeknek. No meg mindenkinek, aki esetleg rábukkan önmagam lefoglalása céljából létrehozott blogomra.

5 megjegyzés:

  1. Örömmel olvasgatom receptjeidet és sok puszi neked, mert isteni finomnak tűnnek. Vasárnap ünnepeljük legidősebb fiam és barátnője névnapját, s még fogalmam sincs, melyiket válasszam a repertoárodól... :)
    Anyukádat nagyon sajnálom....így ismeretlenül is....:((((((
    További eredményes sütést kívánok!
    Kuti Barbara Komáromból

    VálaszTörlés
  2. Kedves Barbara!
    Köszönöm kedves szavaidat!
    A sütiválasztást rád bízom, hisz mindenkinek más az ízlése. A babapiskótás süti is nagyon finom...
    Fiadnak és barátnőjének sok boldog névnapot kívánok!
    Üdvözlettel: Gerdi

    VálaszTörlés
  3. Úgy rémlik nekem, hogy kóstoltam már ilyesmi süteményt, kolléganőm készítette a névnapjára és behozott a szűk környezetének egy kis kóstolót. Majd ha elkészítem, felidézem a sok évvel ezelőtti ízélményt. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lett, a karamellnél amikor a vizet hozzáöntöttem kicsit megijedtem, hogy mi lesz ebből de szót fogadtam és nem bántam meg, bár nekem inkább két nap kellet a teljes puhulásig. Az eredmény pedig olyan szép lett mint nálad a képen. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katus, nagyon örülök, hogy ezt is elkészítetted! Én azóta nem sütöttem, mert szinte mindig valami mást sütök. Soha nem fogyok ki a receptekből:-)
      Köszönöm, hogy mindig megosztod a tapasztalataidat, örülök a visszajelzéseknek, hát ha még pozitív is:-) Persze a negatív kritikát is elfogadom.

      Törlés