2013. szeptember 26., csütörtök

Blogkóstoló 11. Sajttal töltött húsgolyók fokhagymás tejben sült sajtos burgonyával

...szilvacsatnival bolondítva Jankánál, ami nálam kimaradt, mert az ilyen-olyan csatnik (még) nem honosodtak meg a konyhámban.
Szóval elérkezett kedvenc játékom, a Blogkóstoló 11. fordulója. S mindjárt vége is. Sikerült megint az utolsó előtti pillanatra hagynom. Pedig észben tartottam ám a határidőt, de odáztam meg odáztam, mert van még egy hét, még három nap, de már csak kettő, s nagyon nem szeretem az utolsó napra hagyni az elintéznivalókat. Így hát megcsíptem megint az utolsó előttit. Pedig számtalanszor átböngésztem Janka blogját, ugyanis Dina, az aktuális forduló háziasszonya őt sorsolta nekem. Nagy kísértést éreztem arra, hogy egy gyors kevert sütit válasszak, meg arra is, mivel éppen formabontó korszakomat élem, hogy azért se sütit készítsek. Hát nem is azt készítettem.
Janka blogját rendszeresen olvasom (na jó, ez az utóbbi két hónapra nem vonatkozik), élvezettel legeltetem szemem fotóin, s közben csodálom bátorságát, amellyel az ízeket, színeket, alapanyagokat ötvözi. Már elcsábultam nála egyszer-kétszer! Ezúttal, miután végigböngésztem összes süteményét- volt azért néhány jelölt-, mégis egy főétel mellett döntöttem. Mát készítettem, de a tegnapi vacsora újra ez lett: fincsi húsgolyók tejben sült krumplival.

Hozzávalók:
A húsgolyókhoz:

  • 60 dkg sertés- és marha darált hús vegyesen
  • 4-5 szelet szikkadt kenyér
  • 2 tojás
  • bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • sajt tölteni
  • prézli
A krumplihoz:
  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg sajt
  • tej
  • szerecsendió
  • 3 gerezd fokhagyma
Így készült:
A krumplit megpucoltam, felkarikáztam. Felét tepsibe tettem, sóztam, rászórtam fele sajtot, majd a krumpli másik felét, sóztam. 2-3 dl tejbe belekevertem a zúzott fokhagymát és kevés őrölt szerecsendiót, a krumplira öntöttem. Nem kell, hogy ellepje a tej, a felső réteg krumpli érjen ki belőle. Tehát annyit még utánaöntöttem. A tetejére szórtam a többi sajtot, s 190 fokos sütőbe toltam. 
A darált húst fűszereztem, a kenyeret beáztattam, majd kifacsarva a húshoz adtam. A tojásokkal összegyúrtam. Kevés prézlit is tettem bele, hogy ne legyen lágy. 
A sajtot kis kockákra vágtam. (Én háromszögű sajtot használtam, Medvét, gondolván, az nem folyik ki. De egyik-másikból mégis kikukucskált.) Minden húsgolyó belsejébe rejtettem egyet. Prézliben meghengergettem, majd olajban kisütöttem. 
Közben villával ellenőriztem a krumplit is. Mikor már puha volt, kivettem a sütőből.
Friss zöldséggel, savanyú uborkával ettük. 

A recept eredetije Jankánál:-)
Az, hogy újra elkészült, s nem utoljára, gondolom, elég dicséret. Tényleg finom! Amúgy is krumplirajongók vagyunk, sokszor esszük ilyen-olyan formában, most eggyel gyarapodott a lehetőségek tárháza. 

6 megjegyzés:

  1. De jóóóó! Örülök Gerdi, hogy sikerült találni kedvedre valót. Tudom, hogy ezt a krumplit már elkészítetted máskor is. Köszönöm a kedves, dicsérő szavaidat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, nálad nem nehéz kedvemre valót találni:-) Jó néhány sütit is kinéztem, egyszer sor kerül azokra is.

      Törlés
  2. Fincsit főztél, sütöttél! Én mostanában elég sok csatnit csináltam, még télire valót is :) Szilvából is készült, nagyon finom lett, az első kis üveggel már ki is bontottuk. Egyébként fent vannak a blogomon, nézd mag, ha van időd :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Én még soha nem készítettem csatnit, nem is kóstoltam. Idén már nem, de majd jövőre teszek egy próbát.

      Törlés
  3. Örülök, hogy ezentúl olvashatom az ételreceptjeidet is. Jól döntöttél, hisz többet főzünk mint sütünk.
    Finom lehet így a krumpli is, a fasírt is másabb sajttal. Kipróbálós:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, nem biztos, hogy rendszert csinálok belőle:-)
      A krumpli nagyon finom így, tejben sülve, nem csak fasírt mellé.

      Törlés