Néger szelet

Kicsit hosszabbra nyúlt a szünet, mint terveztem, de most már itt vagyok. Tele élményekkel, változásokkal, s természetesen sütivel. Mert a több mint egy hónaposra nyúlt "pihenés" alatt nem keveset sütöttem, s mostanra bizony már nagyon hiányolni kezdték az ujjaim a billentyűzetet:-)
A legutóbbi sütivel kezdem, ami a mai több órás konyhai ténykedésem egyik eredménye. Egy ősrégi süti, gyerekkorunkban gyakran került az asztalra. Anyósom sütött múlt héten kakaós kavart sütit, s erről eszembe jutott, milyen rég is sütöttem négert. Mire a gyerekek nevetni kezdtek: Anya, te szoktál négert sütni? Persze tudták, miről van szó, de miért ne ragadják meg az alkalmat egy kis bohóságra?
Mindenki ismeri ugyan ezt a sütit, ki így, ki úgy készíti. Én Anyukám receptje alapján, persze duplázva az adagot, nagy tepsihez s azon kéréshez igazodva, hogy Fiam sütit vihessen a lányoknak a suliba. Mert szeretik. Be kell náluk vágódni valahogy:-)

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 6 tojás sárgája
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 teáskanál kakaó
A tetejére:
  • fél üveg lekvár
  • 6 tojás fehérje
  • csipet só
  • csipet só
  • 25 dkg cukor
Így készült:
A sárgákat, cukrot, vajat simára, habosra kevertem. Kimértem a tejet, lisztet, s váltakozva a masszához kevertem, a kakaóval és sütőporral együtt.
Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe (28×38 cm-es)simítottam a masszát, s 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Míg sült, a tojások fehérjét előbb a sóval, majd a cukorral keményre vertem.
A megsült süti tetejét megkentem lekvárral, rásimítottam a habot, s visszatettem a sütőbe, míg a teteje elszíneződött. 
A recept eredetileg szódabikarbónát kér, s 5-5 dkg cukorral többet ír elő. Így is elég édes, sőt. Hogy is ne, fél kg cukor van benne összesen, ez nem kevés. Ha pedig a használt lekvár savanykás, csak előnyére válik.
Van, aki csokival csorgatja be a tetejét, sőt olyat is láttam, hogy teljesen bevonták a tetejét vele. Nem vagyok én megvetője a csokoládénak, de ez most a mi családi receptünk alapján készült. Régen is szerettük, most még annál is jobban esik feleleveníteni a régi ízeket. Az enyéim meg jóízűen ették egyik négert a másik után:-)

25 megjegyzés:

  1. Végre!!! Már nagyon hiányoltalak :) Szuper sütivel érkeztél !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, köszönöm:-) Jó ezt hallani, meg ezért jó visszatérni:-)

      Törlés
  2. Hűű, gyerekkorom egyik kedvenc sütije..köszi, hogy eszembe juttattad!!Én is beütemezem valamikor...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisztina, nálunk is gyakori vendég volt gyerekkorunkban, szerettük is ám! Én köszönöm, hogy benéztél!

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Gyermekkorom egyik kedvence, régen ettem ilyet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi, neked is? Látom, vagyunk így néhányan:-) Rajta, meg kell sütni!

      Törlés
  5. Örülök, hogy újra itt. Ezt a sütit imádom, jövő héten megint elkészítem...:)

    VálaszTörlés
  6. Elegáns és finom sütivel érkeztél! :)

    VálaszTörlés
  7. Jöttem megkeresni a Cseh sütidet erre pont a kedvencembe futok bele és ráadásul Te is lekvárral készíted. Eddig mindenkinél hiányoltam belőle, és mikor én is felraktam lekvárral kicsit elbizonytalanodtam. Pedig én 15 éve így ismerem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én több, mint 15 éve így ismerem:-) Szerintem jót tesz neki egy kis savanykás lekvár, kevésbé édes és száraz.

      Törlés
  8. Örülök, hogy újra itt vagy:) Szuper a süti, az én családom is szereti:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm! Ezt a sütit nem lehet nem szeretni!

      Törlés
  9. Nálam is bevágódna vele a fiad...;-DD Jó, hogy újra itt vagy!! :)

    VálaszTörlés
  10. De jó hogy újra itt vagy, már hiányoztál!
    A sütid nagyon finom lehet!
    Gondolom jól kipihented megad, és ahogy látom, jártatok Torockón is :)
    Mi is sokat kirándulgatunk, töltögetem fel a képeket a pilisi blogomra. A felvidékin is gyűlnek a sorozatok a lengyel utunkról. Ha van időd, majd nézegess bele :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, Köszönöm!
      Hát ez az, hogy nem pihentem ki magam. Hiába a hosszú szabadság, mindent csináltam, csak nem pihentem.
      Torockón nyaraltunk, szép volt, jó volt, rövid volt. De majd írok róla! Majd:-)))
      Természetesen ellátogatok a kirándulós blogjaidra, mindig örömmel nézegetem a képeidet.

      Törlés
  11. De jó, hogy megjöttél, már én is hiányoltalak! :) És micsoda finomságot hoztál, nagyon guszta lett, Gergő biztosan aratott vele! :) Mi is csokival bevonva ismerjük, de nagyon fincsi lehet a lekváros változat is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm Neked is!
      Hát legyen lekvár is, csoki is:-)
      Gergő aratott vele, meg a többi sütivel is. Ezután süthetek az osztálytársainak:-)

      Törlés
  12. Isten hozott a portán!:-)
    Finom sütit készítettél, lesz sikere a fiadnak! Nekem is van egy receptem, csoki jár a tetejére, de én sem szoktam tenni, eléggé édes így is. A hab nem mindig sikerült, ezért mellőzve van, de majd teszek egy újabb próbát:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, köszönöm!
      Sok fele láttam én is a csokis változatot, legközelebb úgy készítem. A habbal nem emlékszem, hogy gondjaim lettek volna, ezúttal is jó kemény volt. Nem túl forró sütőben elszíneződésig kellően átsül.

      Törlés
  13. Hát tényleg hosszú volt! Örülök, hogy visszatértél"!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flóra, köszönöm:-) Nem terveztem hosszú szünetet, de a jelek szerint tovább nyújtom...

      Törlés

Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...