Ez a süti még a lusta nyár termése. És még mennyi van! Jó néhányról már nem is tudom, pontosan hogy készült, honnan merítettem az ihletet. Ezt igen, mert gondosan idekészítettem az újságot, amiből készült, a számítógép mellé, hogy mihamarabb közzétegyem. Nos, ennek közel két hónapja...
A lapokhoz:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1 dl tejföl
- 1 egész tojás+ 1 sárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 2 üveg magozott meggybefőtt
A krémhez:
- 5 dl tej
- 5 evőkanál liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- maréknyi darált dió beszórni
Így készült:
A lapokhoz valókat összegyúrtam. Úgy emlékszem, még kellett lisztet tennem hozzá, mert kissé lágy lett a tészta.
A meggybefőtteteket leszűrtem.
A tésztát 4 részre osztottam. Az elsőt kinyújtottam, tepsibe tettem, elosztottam rajta fele meggyet, a második kinyújtott lappal befedtem. Kisütöttem. Miközben sült, a másik két lap közé is meggyet tettem, s ezt is kisütöttem. Hűlni hagytam.
A krémhez a lisztből, vaníliás cukorból és tejből pépet főztem. (A közepesen púpos kanállal mért lisztet előbb kevés tejjel simára kevertem, majd a többi tejet fokozatosan hozzáadtam, s állandóan kevergetve sűrűre főztem.) Kevergetve kihűtöttem. Közben a margarint is kikevertem a cukorral. A kihűlt pépet kanalanként hozzáadtam, habosra kavartam.
Fele krémet a két meggyes süti közé kentem, a másik felét pedig a tetejére. Darált dióval szórtam be.
(Recept forrása: Receptözön, 2013/1.)
Igazán finom süti lett belőle, ezúttal sem csalt a megérzésem.
Kis változtatáson azért átesett, eredetileg a krém pudinggal van készítve, s az összes a közepében van, a tetején pedig csokimáz. De elég sok lett a krém, s attól tartottam, ha mind belekenem, szeleteléskor kibújik belőle. Ezért került a tetejére is belőle. Így elmaradt a csoki, s hogy ne legyen csupasz, beszórtam darált dióval a tetejét.
Az újságban lévő fotó alapján biztos voltam benne, hogy nem meggyszemek, hanem lekvár van a lapok között. Mire kisült, az enyém is teljesen úgy nézett ki. Tényleg magozott meggybefőtt van benne:-)
Jaj de jól néz ki!!! Isteni!! Ezt elmentem. Köszi Gerdi!
VálaszTörlésTényleg milyen lekvárszerű lett a meggy. Nagyon finom lehetett.
VálaszTörlésNekem is sorakoznak a fotók a gépen, de nem tudom megírni a posztokat, mert nem emlékszem pontosan a receptekre. Úgy látszik ez normális jelenség :)
Nagyon tetszik a két lap között kisütött meggyréteg!!! (M)eggyet olvastam és mást láttam, tényleg lekvárrá szelídült :)
VálaszTörlésÓh, de jól néz ki. Meg is kívantam egy jó kis meggyes sütit :)
VálaszTörlésTényleg jó a megérzésed, nekem is az, és biztosan állíthatom ez igencsak a fogamra való! Én lehet lekvárral kenem majd a meggyréteg helyett! :)
VálaszTörlésHű Gerdi, ez nagyon jól néz ki! Én is elmentem magamnak gyorsan! :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Jól jönne most ez a nyári édesség :)
VálaszTörlésHúú,ez nekem is nagyon tetszik! el is mentem,köszi :)
VálaszTörlésDe jó, hogy kipróbáltad, nagyon finomnak látszik! :) Én már a te verziódat viszem tovább, ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésCsatlakozom én is a táborhoz, mindenképpen mentem:) Csodásan néz ki, de hogy mikor fogok ennek nekiállni, azt nem tudom, pedig tudom, hogy ízlene a családnak:)
VálaszTörlésMilyen kàr, hogy lusta vagyok lapokat sütni. Enni azonban nem vagyok rest :) gyönyörűen néz ki és imàdom, hogy meggyes!
VálaszTörlésNa most meg is ennék egy szeletet belőle:-) irtó guszta!
VálaszTörlésDe örülök, hogy ilyen tetszést aratott a süti! Köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólást!
VálaszTörlésRánésésre én is azt hittem, meggylekvárral készült. Azért is olvastam el részletesen, mert az idén főztem meggylekvárt. Szerintem azzal is finom lenne.
VálaszTörlésNem hiányzik a csoki a tetejéről, így is mutatós!
Kedves Gerdi. Mekkora tepsi méret? Üdv. Radmila
VálaszTörlésKedves Radmila! Bocsánat, hogy csak most válaszolok, nem jártam napok óta erre. Van egy jól bejáratott 28×34 cm-es pöttyös tepsim, szinte mindig azt használom. Ha kicsit kisebb a tepsid, magasabb lesz a süti. Jó sütögetést! Üdvözlettel. Gerdi
Törlés