2019. május 17., péntek

Magvas pogácsa

Hosszú idő óta végre két hete sikerült összehozni a családot. Mindenki -azaz majdnem mindenki- nálunk volt egy hétvége erejéig. Szombat esti szalonnasütés lett volna az egyik program- hát persze, hogy az időjárás keresztbe tett. Sebaj, megettük idebenn a szalonnát, meg amit még sütögettem.
Többek között pogácsa is készült, többféle maggal.

Hozzávalók:
  • 110 dkg liszt
  • 12 dkg margarin
  • 25 dkg zsír
  • 2,5 teáskanál só
  • 4 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 2 nagy tojás
  • 10 dkg tökmag
  • 1-1 maréknyi lenmag és szezámmag
  • + 1 tojás lekenni
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet (eredetileg egy kg-ot, de lágy lett, s utólag adtam hozzá még 10 dkg-ot) tálba mértem, elvegyítettem a sóval, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojásokat, a közben felfutott élesztős tejet és összegyúrtam. A végén kerültek bele a magok, s megdagasztottam a tésztát.
Letakarva egy órányit kelni hagytam.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, hajtogattam. 15-20 perc újabb pihentetés után- letakarva- egy-másfél ujjnyi vastagra nyújtottam, kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe pakoltam.
Csipet sóval felvert tojással lekentem.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.

Finom, ropogós pogácsák lettek. S jó sok. Még útravalót is pakoltam belőle a hosszú útra kelő családtagoknak.

2 megjegyzés:

  1. Finom lehetett! És a "kerti" ünnepség is nagyon jó lehetett, még ha nem is volt túl jó idő :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ezek az összejövetelek mindig jók, függetlenül az időjárástól! :-)

      Törlés