2013. augusztus 6., kedd

Blogkóstoló 10. Somlói tekercs

Kétszer is megnéztem, biztos, már a 10.? De tényleg annyi. Mióta útjára indította 4Gyerek a játékot, hűségesen mindegyiken részt veszek. Bár nem vagyok játék-megszállott, más blogos játékon alig-alig veszek részt, ezt izgalmasnak találom. Főleg, ha addig ismeretlen blogon kalandozhatok. Mint ezúttal is. Kisildi kézi sorsolása Dina blogjára kalauzolt. Többször is végignéztem a kínálatot, ami igencsak tetszett. Tortái csak csodálási szinten, de jó néhány süteményt találtam, amit szívesen elkészítenék. Előbb a kávés ötlapos  tűnt a befutónak, aztán egy hirtelen fordulattal mégis a somlói tekercs mellett döntöttem, amit Dina szintén egy Blogkóstolóra készített el. Mindkettő ellen szólt az időjárás, hisz krémesek, de azért is szorítottam helyet neki a hűtőben.
Persze nem lett olyan szép, mint Dináé, piskótatekercset talán 2-3 alkalommal készítettem eddig. S ha olyan sikeresek lettek volna, akkor jóval nagyobb lenne ez a szám:-) Hát ilyen lett:



Hozzávalók:
A piskótához:

  • 6 nagy tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaó
  • 3 evőkanál darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
A krémhez:
  • 2 tojás sárgája
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 3,5 dl tej
  • 20 dkg vaj
Az öntethez:
  • 8,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál rumaroma
  • tejszínhab a tálaláshoz
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam. A fele cukorral és a sütőporral kikevertem a sárgákat. A fehérjét csipet sóval és a többi cukorral felvertem. 5 evőkanál liszttel elkevertem a sárgáját és a habot, majd 3 részre osztottam. Egyikhez hozzákevertem 1 evőkanál lisztet meg a vaníliás cukrot, másikhoz a kakaót, harmadokhoz a diót.
Mindegyiket kivágott csücskű zacskóba borítottam, s sütőpapírral bélelt nagy tepsibe átlósan csíkokat húztam váltakozó színekből. 
180 fokra előmelegített sütőbe toltam, tűpróbáig sütöttem.
Kicsit hűlni hagytam, majd papírral együtt feltekertem.
A krémhez a tojások sárgájából, cukorból, tejből, pudingporból pépet főztem. Hagytam kihűlni, majd elkevertem a puha vajjal.
A tekercsről lehántottam a papírt, megkentem a krémmel, majd a papír segítségével visszatekertem, hűtőbe tettem.
Az öntethez a kakaót, pudingot kevés tejjel elkevertem, majd a cukor, aroma és többi tej hozzáadásával felfőztem.
Néhány óra múlva jól lehetett szeletelni a tekercset. Az öntettel és tejszínhabbal tálaltam.

Annyira nem volt sima ügy, mert a piskóta feltekeréskor eltörött, ezért a széléből levágtam egy 5-6 centis csíkot, ott, ahol végigrepedt. Ez lett az előkóstoló. A krém pedig elég lágy lett, gondolom a konyhában uralkodó 30 fok hatására, s feltekeréskor igencsak kikívánkozott a piskótából. Háromszori nekifutásra sikerült úgy, ahogy bennmaradásra kényszeríteni. A hűtőben aztán megdermedt, úgy, ahogy kell.
Másnap a Lányom csalódottan kérdezte, hogy már csak ennyi van? Ugyanis 3 szeletke maradt belőle. Ez is bizonyítja, hogy azért finom lett! 
Dina, köszönöm a receptet, vagyis többes számban: a recepteket, mert a többi kinézett receptre is sort fogok keríteni. Még az ötlaposra is, de várok vele őszig:-) (És bocs a változtatásokért, de szeretek a saját fejem után menni, még ha pórul is járok néha:-))



16 megjegyzés:

  1. Nem lehetett könnyű választanod Dina oldaláról, mert eszméletlen finomságokat készít.
    Szerintem teljesen jól sikeredett ez a tekercs, remek választás. A tekercsek készítésével én is hadilábon állok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, hát volt dilemma, de úgy oldottam meg, hogy amit most mellőztem, később megsütöm. Muszáj lesz!
      Köszönöm szépen! Gyakorolni kéne a tekercselést... De hát neked megy az, láttam ám nálad gyönyörű piskótatekercset!

      Törlés
  2. Szerintem ezek nagyon is szépek Gerdi, én még soha nem készítettem tekercset.

    VálaszTörlés
  3. Én rájöttem, a tekercs akkor törik,ha picit tovább van sütve. Csodásan néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, lehet, én is jobban kiszárítottam a kelleténél a piskótát. Pedig úgy figyeltem rá!
      Köszönöm:-)

      Törlés
  4. Teljesen jó lett! Nagyon jó választás, igen finom! :)) Egyáltalán nincs miért haragudnom, én is notórius receptalakító vagyok! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina, de örülök, hogy megnézted közelebbről! A dicséretnek is:-)

      Törlés
  5. Óh, én nagyon szívesen megkóstolnám ezt, a szerintem igenis(!) szép és csábító tekercset! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, köszönöm! A Dináéhoz képest azért elég vacak lett... na de azért elfogyott!

      Törlés
  6. Méghogy nem lett olyan szép?! :) Szerintem nagyon szép, guszta, nálunk is hamar elfogyott volna! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm, lassan csak elhiszem, hogy mégis szép:-)

      Törlés
  7. Elhiheted, meg is kívántattad:-) szeretem a somlóit, de mivel túl munkás az eredeti, ezért évente egyszer ha elkészítem, valamilyen ünnepre. Ez a változat gyorsabb és van benne minden ami kell. Na meg mutatós is!

    VálaszTörlés
  8. Gerdi, nagyon is szép, nem tudom, miért vagy elégedetlen...? Ezt egyébként egyszer nekem is el kell készítenem, le is mentem rögvest. :)

    VálaszTörlés
  9. Tényleg rövidebb sütési időt adj a piskótának ha tekerni akarod. Hisz vékony, át van az sülve.

    Amúgy az eredménnyel szerintem csak Te lehetsz elégedetlen, innen nézve igenis rendben van.

    Ja, én sem sűrűn készítek piskótatekercset az első megmérettetéstől sokáig óvakodtam. Kár volt.

    VálaszTörlés
  10. De gyönyörűűű, nagyon jól mutat!!!

    VálaszTörlés