Előző este kajtattam recept után, de olyat kerestem, ami elkészítése után 1-2 órán belül fogyasztható. Mert munkát követően, azaz 5 után tudtam elkészíteni. A madártej szeletre esett a választásom. Több receptet átnéztem, végül egyiket sem követtem szó szerint. De a lényeg benne van: tojásos-vaníliás krém, jó sok hab. Szerettem ám!
Hozzávalók:
A laphoz:
- 7 nagy tojás fehérje
- 1 csipet só
- 7 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 7 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
A krémhez:
- 7 tojás sárgája
- 5 dl tej
- 5 evőkanál liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg cukor
- 25 dkg margarin
A habhoz:
- 6 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál cukor
- 2-3 habfixáló (szükség szerint)
Így készült:
A fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral keményre vertem. Hozzáadtam a lisztet és sütőport, óvatosan összekevertem. Sütőpapírral bélalt tepsibe simítottam, 175 fokos sütőben megsütöttem.
A krémhez a tojások sárgáját előbb 2 kanál liszttel, majd a többivel, 1-1 kevés tejjel váltakozva simára kevertem. Hozzáadtam a többi tejet is, és a vaníliás cukorral, állandóan kavargatva sűrűre főztem. Előbb összecsomósodott, de addig kell kavargatni kis lángon, míg kisimul.
Időnként megkeverve hagytam kihűlni. Közben a margarint a cukorral elkevertem, s kanalanként belekevertem a tojássárgás pépet.
A krémet a kihűlt lapra simítottam.
A tejszínt a cukorral és vaníliás cukorral felvertem. Mivel nem akart elég kemény lenni, habfixálót is tettem bele.
A habot a krémre simítottam.
1-2 órás hideg helyen való pihentetés után szeleteltem is.
A lapot sikerült túlsütnöm. Benn felejtettem a sütőben (így jár az ember lánya, mikor ezer fele gondol egy időben), szerencsére nem túl későn kaptam észbe. Kicsit kiszáradt, de nem égett meg. Éppen ezért nehéz volt szeletelni, de enni már nem volt annyira megerőltető:-)
Ez egy időben nagy kedvenc volt nálunk, tényleg nagyon finom:) Én hetente elégetek valamit, én is mindig ezerféle dolgot csinálok egyszerre, de ez nagyon jól sült el a végén:)
VálaszTörlésTrollanyu, most már nálunk is a kedvencek közé tartozik:-)
TörlésTudom, hogy a kapkodás nem vezet jóra, de hát minden házi munka rám vár -na jó, 1-1 kis segítséget kapok-, s rövid idő alatt is meg kell csinálni. Így mindennel sietek. De lám, nem csak én:-) Gondolom, minden Anya így van ezzel.
Ennek a finomságnak az elfogyasztása nekem sem okozna problémát :) 1 éve tervben van az elkészítése, no egyszer majd sorra kerül ez is. Nagyon guszta lett :)
VálaszTörlésJanka, köszönöm! Itt az ideje, hogy elkészítsd:-) Megéri!
TörlésÓ, ez a sütemény nekem is nagy kedvencem. De nem csak nekem, hanem az egész családnak! Isteni nálad is!
VálaszTörlésGabriella, köszönöm! Hiába, a habos süteménynél nincs jobb:-)
TörlésDe finom lehet a sok habbal! Még nem ettem ilyet.
VálaszTörlésSokszor én is így járok, hogyha mindjárt nem írom fel, hogy mit miből hogyan csinálok, egy idő után elfelejtem :-)
Katalin, finom bizony!
TörlésEzért él tovább sok elkészített süti csak fotó formájában- legalábbis nálam:-)
Finom habos süti! Megjártam már én is néhányszor, hogy többet sült a kelleténél, de hát nem tudunk mindig mellette guggolni:-)
VálaszTörlésHajni, az bizony:-) A következő sütőm hangjelzős lesz, ennek elkerülése végett:-)
TörlésÓ, ezt én is nagyon tudnám szeretni, szuper jól néz ki! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm! Szerintem nem lehet nem szeretni:-)
TörlésMi is szeretjük ezt a süteményt! Nagyobbik öcsém nagy madártej rajongó, egyfolytában azt enne :) Örülne ennek a sütinek :)
VálaszTörlésCsigabige, legközelebb gondolok az Öcsédre!
TörlésNálunk is nagy kedvenc! Nekem pl. kellet némi sütési rutin, mire igazán finom lett a tésztája. :)
VálaszTörlésCsilla, hát nálatok is:-) De nem csoda, tényleg finom tud lenni! A tésztája meg... legközelebb talán jobb lesz:-)
Törlés