Munkahelyen ettem egyszer finom sós ropogós rudakat, s meg is kérdeztem, leveles tésztából készült? Nem, ecet van a tésztájában, ez a ropogósság titka. Amint később rátaláltam erre a receptre (Receptözön, 2012/6.), tettem is egy próbát. Amúgy is szeretem a sós ropogtatni valókat, de ez különösen finom. Vasárnap sütök belőle jó nagy adagot; már azért is nagyot, mert tudom, hogy rá fogok járni karácsonyig.
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 50 dkg margarin
- 12 evőkanál víz
- 2 evőkanál 20%-os ecet
- 2 teáskanál só
- 1 csomag sütőpor
- reszelt sajt a tetejére
Így készült:
A lisztet, sót, sütőport tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a vizet, ecetet, összegyúrtam. Nem tettem bele egyszerre az egész vizet, de végül kellett a 12 kanál víz, hogy összeálljon.
Néhány órás (vagy egy éjszakás) pihentetés után kinyújtottam, reszelt sajttal szórtam be a tetejét, jól rányomkodtam. Derelyemetszővel felvágtam, tepsibe rakosgattam, 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
Ezúttal a tésztájába is fogok sajtot tenni, a margarin felét pedig zsírral helyettesítem. Ettől még ropogósabb lesz:-)
2020. 05. 11.
Készült már úgy is, hogy sajtot gyúrtam a tésztájába, legutóbb pedig a margarin egy részét zsírra váltottam- ha lehet, így még finomabb volt. Pontosan 35 dkg margarin és 10 dkg zsír került bele, a tetejére meg a sajt mellé köménymag is.
2020. 05. 11.
Készült már úgy is, hogy sajtot gyúrtam a tésztájába, legutóbb pedig a margarin egy részét zsírra váltottam- ha lehet, így még finomabb volt. Pontosan 35 dkg margarin és 10 dkg zsír került bele, a tetejére meg a sajt mellé köménymag is.
Nagyon guszta én is szeretem a sós sütiket is. Jó kis recept!
VálaszTörlésNem próbáltam még ezt az ecetes rudat, pedig pár hónapja egy kedves olvasóm is elküldte a receptet, aztán azóta több blogon is láttam hasonlót... Csak rászánom magam én is.
VálaszTörlésNagyon guszta kis rudakat sütöttél.
Kipróbálós :) Még én sem sütöttem ecettel. Nagyon guszta lett.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Guszta nassolnivalót sütöttél, tuti, hogy nálunk is nagy sikere lenne! :)
VálaszTörlésA sós nasik nálunk is nagyon kelendők, sokszor jobban fogynak, mint az édes sütik! :) Még én sem sütöttem ecettel sós rudat, úgyhogy kipróbálós lesz nálunk is! :)
VálaszTörlésVan már egy kipróbálásra váró sós recept Tőled mentve, most tessék még egy. Majd csak sorra kerülnek... lánykám nagyon szereti a sósat (is)!
VálaszTörlésDe szép stanglik!
VálaszTörlésBékés szép karácsonyt kívánok nektek! Én karácsony előtt már abbahagytam a bloggolást, de a konyhában még sok a teendőm :-)
Csinosak! :))
VálaszTörlésJó a receptje! A lányom imádja a sósakat, mindig mondja, hogy ropogóst süssek:-) na teszek majd ezzel egy próbát. A zsírtól lehet bepuhul, porhanyósabbá teszi.
VálaszTörlésKedves Gerdi, kívánok Neked és családodnak békés, áldott ünnepet! :)
VálaszTörlésBékés, boldog új évet kívánok! :)
VálaszTörlésEzt szoktam én is sütni, nagyon szeretjük! :)
VálaszTörlésAnyósomnak nagyon hasonló receptje van, kicsit kevesebb arányaiban benne a liszt (30 dkg a 25 dkg margarinhoz), de nincs benne sütőpor, csak az ecet. Így is működik, jó ropogós lesz! :)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek! Sós süti rajongó vagyok, de ez a sok számomra finom között is egyik kedvenc!
VálaszTörlés