Akácvirágszörp

Vagy túlvállalom magam, vagy nem tudom beosztani az időmet. Vagy mindkettő. Anya vagyok, feleség, dolgozom, háztartást vezetek, befőzök, gyermeklelket ápolok- nem csak a sajátjaimét-, kertészkedek, virágokkal bíbelődöm, sőt még egy macskánk és egy papagájunk is van, néha meg még arra is képes vagyok, hogy világgá kürtöljem, épp mit sütöttem vagy főztem. 
Szeretem eltervezni a napjaimat, beosztani, hogy épp mi képezze a nap fő attrakcióját a mindennapi tennivalókon kívül, de szinte mindig borítja valami a szépen megálmodott sorrendet. Ha nem egy újabb munkahelyi "csak hogy nehogy unatkozzatok", "tegnapra legyen kész " tennivalóval rukkolnak elő, akkor itthon adódik valami váratlan. Az egész felvezetés lényege: a blog marad utoljára.
Most egyedül vagyok itthon- ilyen sem sűrűn van. Elhatároztam, a délután egy részét blogírással töltöm. Hol van már a délután! Este fél 11 van. Vagy éjjel? 
Az is lehet, már elvirágzott az akác. De múlt hét egyik délutánján egy gyors délutáni kóborlásra indulva, a virágfürtökkel tömött akácfák láttán elcsábultam: bár nem terveztem, hirtelen elhatároztam, én szörpöt fogok főzni belőle. Ha íze is olyan jó, mint az illata, megéri.
El is készült, épp egy kis adag, mert évek tapasztalata azt mutatja, nálunk a szörpök nem kelendők, csak az újdonság varázsa hat ideig-óráig. 


Hozzávalók:
  • sok akácvirág (leszedve a száráról 2 liter volt a virág)
  • 2 l víz
  • 1 teáskanál citromsav
  • 1,5 kg cukor
  • 2 citrom leve
  • 1 teáskanál szörptartósító
Így készült:
A virágokat lehúztam a száráról, a bogarakat kitessékeltem közüle. Felöntöttem 2 liter vízzel, rászórtam a citromsavat s két napra betettem a hűtőbe.
Elővéve megkóstoltam, s úgy gondoltam, ha virágokkal együtt felfőzöm, intenzívebb íze lesz. Úgy is tettem. Miután felfőtt, leszűrtem, hozzáadtam a léhez a cukrot és két citrom kicsavart levét. Felfőztem, majd néhány perc főzés után a tartósítót is hozzáadtam.
Újra felfőztem.
Előre kimosott és lecsepegtetett üvegekbe mertem, lekötöztem.
Kihűlés után ment a kamrapolcra. Egy kivételével, ez fogyasztásra vár.

Hogy milyen lett? Nem teljesen akácvirágillat-íze van, de kellemes. A színe lepett meg- enyhén rózsaszínes. Ezt is kipróbáltam. Meglátom, mekkora sikere lesz, illetve elfogy-e, s aztán jelentem ki, hogy főzök-e még, vagy sem. 
A tartósítószer pedig... nem sűrűn használok, lekvárokba például egyáltalán nem. Most erre vetemedtem. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, finom lehet. Biztos gyorsan el is fog fogyni 😊 Egyszer régen én is csináltam, de annak nem nagyon volt akác íze, azt hiszem citrommal javítottunk rajta 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nekem ízlik, egy üveggel már elfogyott. Bár nem lehet mindig szörpöt inni, azaz lehet, de az a sok cukor... Ha nem másra, majd teába jó lesz cukor helyett. :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...