Ez volt az én kedvencem a húsvéti sütik közül. Akartam valami csokisat is sütni, mert a tervezésnél azt is figyelembe veszem, hogy több színű, ízesítésű, formájú legyen a kínálat. No és mindenki találjon ínyére valót. A csokis pedig mindig szerepel valamilyen formában. Ahogy végignéztem a szóba jöhető recepteket, valamiért mindegyiket elhessegettem. Maradtam egy kitaláltnál: diós piskóta csokis krémmel. Nem fantáziadús (akárcsak a neve), az igaz, de annál finomabb.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 4 evőkanál liszt
- 6 evőkanál darált dió
A krémhez:
- 5 dl tej
- 5 evőkanál rétesliszt
- 10 dkg étcsokoládé
- 15 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 2 evőkanál kakaó
A tetejére:
- darált dió
Így készült:
A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A sárgákat fele cukorral és a sütőporral habosra kevertem. A fehérjét csipet sóval felvertem, majd a többi cukor hozzáadásával keményre vertem. A sárgákhoz adtam, majd kanalanként hozzákevertem a lisztet, majd a diót.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
A krémhez a közepesen púpos kanállal mért lisztet kevés tejben simára kevertem. A többi hozzáadása után állandóan kavargatva sűrűre főztem. Mikor levettem a lángról, beletördeltem a csokit, s kevergettem, míg felolvadt. hagytam kihűlni, közben néha-néha megkevertem.
A puha margarint a cukorral kikevertem. A kihűlt csokis pépet kanalanként belekevertem, végül a kakaót is hozzáadtam.
A kihűlt piskóta tetejére kentem a krémet, darált dióval szórtam be.
Valamikor, még túlbuzgó újonc koromban folyton lestem, mikor szól már hozzá valaki az alkotásomhoz. Én meg azon nyomban válaszoltam. Közben nem értettem azokat, akik nem így cselekszenek. Most már megértem. Valószínűleg időhiánnyal küzdő kisgyerekes, dolgozó anyukák, akik este későn lehuppannak pihenni a gép elé, s lefirkantanak 1-1 receptet, vagy más témájú bejegyzést. Most már velem is előfordul, hogy napok múlva reagálok a kedves hozzászólásokra. Sőt, olyan is van, hogy elfelejtem. Pedig mindegyik kedves, s jóleső érzés, hogy olvasnak egyáltalán.
Biztos, hogy nagyon finom, imádom a diós sütiket (is), nem a név a lényeg:) Láttam sürgölődtél Húsvétkor is, rengeteg finomság készült nálatok:)
VálaszTörlésKöszönöm, Trollanyu!
TörlésSürgölődtem bizony! Nehogy szégyent valljak:-)
Azért én hagyok ám megjegyzést, ha erre járok!! :) Ez majd kipróbálós lesz, és kíváncsian várom a piros tetejű sütid receptjét is, ami a húsvéti asztalon látható. :) Áruld el légyszi, hogy a Nosaltyt hogy bírtad berakni oldalra, mert nekem nem frissíti magát, legalább is ezt a választ kapom a bloggertől, ha szeretném berakni az akiket olvasokhoz. :)
VálaszTörlésCsilla, jaj, félreértés ne essék, nem a megjegyzéseket hiányolom, hanem a válaszokat azoktól, akiknek én írtam, ...még amikor nagyon ráértem. Természetesen nagyon értékelem a megjegyzéseiteket, a Tieidet különösen.
TörlésA piros tetejű sütit Anyósom sütötte, alul piskóta, rajta túró, meggy, azon meg zselé. De elkérem a receptjét, s küldöm neked!
A Nosaltyt meg simán beírtam, mint bármelyik más listába felvenni kívánt blogot, semmi különösebb tennivaló nem volt vele.
Értettem én. :))) Nem sok helyre járok már én sem, ha meg bekukkantok nem hagyok mindig megjegyzést, mint régen. Hol idő, hol kedv nincs hozzá. Mindannyian dolgozunk, fáradtak vagyunk, vagy jut idő erre, vagy nem. Úgy veszem észre, hogy mindannyian átéljük sorban ugyanazokat a dolgokat, gondolatokat, érzéseket a blogolással kapcsolatban. :) A Nosaltyt akkor megpróbálom még egyszer. :)
TörlésAkkor jó:-)
TörlésÚgy látszik, idővel a legtöbbünknél alábbhagy a kezdeti lelkesedés:-)
Megnézem, hogy sikerrel jártál-e a Nosaltyval kapcsolatban!
Az elnevezésekkel én folyamatosan gondban vagyok, néha nehezebb, mint elkészíteni vagy megírni a receptet.
VálaszTörlésEz is egy isteni sütike lehetett, most annyira jól esne:)
Az időből pedig sosincs elég:))
Janka, arra is gondoltam, Trollanyuhoz fordulok, neki mindig olyan jó ötletei vannak a névadáshoz! De így is jó, akár recept sem kell, a név elárulja:-)
TörlésIdő? Te jó ég, mindjárt 11, reggel korán kelek... megyek is! Jó éjt!
Lenne kedved játszani? Nézz be hozzám!
VálaszTörléshttp://habvero-es-fakanal.blogspot.hu/2013/04/jatekot-hirdetek.html
Örülnék neked!
Kedves Melinda, megnézem a játékot, de nem ígérem, hogy játszani is fogok, bár szívesen tenném, ha időm engedné.
TörlésAz idő mindenkinek egyre kevesebb.
VálaszTörlésFinom csokikrémes ez a piskóta! Finomabbnál finomabb dolgok készülnek, csak kerülne sor mindeniket kipróbálni:-)
Hajni, miért van ez? Mintha rövidebb lenne egy nap, mint régen volt. A hetek is úgy repülnek, már megint itt a hétvége...
TörlésEzzel én is így vagyok, annyi mindent szeretnék kipróbálni, de hát nem lehet mindig sütni-főzni, ha kell, ha nem:-)
Mindegy mi a neve, én biztos szeretném!
VálaszTörlésMárti, köszönöm:-) Megsütöd, vagy eljössz egy kóstolóra? Most már nem is laksz olyan messze:-)
TörlésA sütid nagyon gusztusos, "ennivaló", akárhogy nevezzük is!
VálaszTörlésMarisz, köszönöm szépen!
TörlésNagyon fincsi lehet ez a sütid is, jól néz ki, különösen a jó kis vastag krém tetszik benne! :) Sajna én sem tudok már mindig válaszolni, gyakran csak egy megjegyzésben köszönöm meg mindenkinek, hogy benézett hozzám és megjegyzést hagyott! :) Pedig milyen jó lenne, ha több időnk volna és tudnánk kicsit "beszélgetni"! :)
VálaszTörlésHankka, én is a vastag krém miatt szerettem, s mert nem volt túl édes.
TörlésAzért néha-néha "beszélgetünk", lassan ismeretlenül is ismerjük egymást:-)
Én nagyon szeretném, mert szeretem mindkét alap hozzávalót:)
VálaszTörlésKöszönöm, Kati!
TörlésHúúú, ez nagyon finomnak néz ki!!! Azta, de jó lenne most egy szeletke... Tudom, már rég készült nálad, híre-hamva sincs. :)
VálaszTörlésGabriella, bizony finom volt! Hát igen, már két hete, hogy készült, de legközelebb gondolok Rád:-)
TörlésNagyon kedvelem a dió ízét a süteményekben, krémből is az a jó, ha sok van belőle :)
VálaszTörlésRégebben tényleg több időnk volt mindenre, felgyorsult világban élünk, főleg, akik városokban laknak, azoknak nem marad elég idejük a régen mindennapos dolgaikra. Az internet sokat elvesz abból a bizonyos- régen több időnk volt mindenre- érzésből. Ez természetes. Néha hasznos időtöltés, néha nem :D
Vicuska, akkor ez maradéktalanul megfelel az ízlésednek!
TörlésÉn vidéken lakom, kis faluban, mégis összement az idő, legalábbis úgy tűnik. S milyen igazad van, míg régen Szüleink kézimunkával töltötték az estéket, mi a gép előtt ülünk. Szép lassan belopta magát az életünkbe; nemcsak időtöltés, de szükséglet is.
Kedves Gerdi!
VálaszTörlésNagyon jónak látszik a recept, csak az a gond, hogy totál kezdő vagyok, és nem tudom hogy az evőkanál igazán mennyi a piskótánál. Inkább csapott vagy púpozott, vagy a kettő között? Nagyon megköszönném, ha leírnád vagy ha esetleg tudod, akkor grammban a mennyiségeket.
Előre is köszi a választ, üdvözlettel
Évi
Kedves Évi!
TörlésGrammban nem igazán tudom megadni a mennyiségeket, sosem mértem. Ha kisebb a tojás, akkor közepesen púpos kanállal szoktam tenni bele, nagy tojáshoz 1-1 púpos evőkanál lisztet és cukrot. Tehát amennyi megáll a kanálon.
Van egy külön bejegyzésem a piskótáról, itt: http://gerdisuti.blogspot.hu/2011/10/honap-temaja-piskota.html. Talán ez is segít.
Bízom benne, hogy tudtam segíteni!
Sok sikert a sütéshez! Üdvözlettel: Gerdi
Kedves Gerdi!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Ez tényleg nagy segítség. Igazán aranyos vagy, hogy ilyen hamar válaszoltál.:)
Minden jót kívánok, beszámolok majd a sütésről.
Üdvözlettel:
Évi
Nagyon szívesen:-) Várom a beszámolód!
TörlésKedves Gerdi!
VálaszTörlésMa sütöttem meg, és rettentő finom és magas lett. Nagyon boldog vagyok.:) Felhasználtam a piskótás oldaladon találtakat és az egykezes módszerrel készítettem:)Sokkal kevesebb volt a mosogatnivaló is így.
Még egyszer hálás köszönet!:)
Üdvözöllek!
Évi
Kedves Évi, hát még én milyen boldog vagyok! De tényleg, annyira tudok örülni az ilyen hozzászólásoknak:-)
TörlésTovábbi sikeres sütögetést! Üdv. Gerdi
Kedves Gerdi :) Most szeretném elkészíteni és azt szeretném kérdezni, hogy a krémnek is ki kell kűlnie amikor rákenem a piskótára?
VálaszTörlésLehet, elkések a válasszal...
TörlésA krémnek eleve kihűltnek kell lennie. A margarin-cukor keverékhez a kihűlt lisztes pépet kell hozzákeverni. Ha melegen kevered hozzá, összekapódik a krém. Remélem, tudtam segíteni. Ha mégsem, kérdezz bátran:-)
Sok sikert a sütéshez!
Azt lehet tudni,hogy itt a 6 tojáshoz miért csak 4 ek. liszt kell????? Most nem érvényes az: ahány tojás annyi liszt szabály???
VálaszTörlésIvett, azért, mert itt a dió kiváltja a liszt egy részét. Amúgy valóban amennyi a tojás, annyi evőkanál liszt.
Törlés