Borsófőzelék

Nem vagyunk főzelékes család. Nem is készül gyakran, de ha a szót hallom, egyből a borsó jut eszembe. Talán mert ebből készül(t) leggyakrabban. Szeretem is, főleg készíteni, mikor fél órám van kaját rittyenteni a család asztalára. Van gyorsabb meg kicsit macerásabb változata is. De az is a gyorsan elkészülő ételek kategóriájába tartozik.
A gyors: csak odateszem főni a borsót, ízesítem, behabarom. A másik: hagymát pirítok, répát pucolok hozzá- ez a finomabb, s valamivel "lassabb" alakja. Rá pedig? Leggyakrabban tükörtojás készül, teljesen átsütve. Bár én szeretem, ha a sárgája lágy marad. Vagy kolbász sütve. Vagy virsli, amit néha a borsóval együtt főzök meg.
Tehát hol így, hol úgy. Most így:


Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 50 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál házi ételízesítő
  • pirospaprika
  • 3 evőkanál liszt
  • fél dl olaj
  • 2 dl tej
  • petrezselyemzöld
  • tojás/kolbász rá
Így készült:
A hagymát megpucoltam, apróra vágtam. Kevés olajon, nagy csipet sóval megpároltam. Hozzáadtam a megpucolt, felaprított répát. Kevés ideig fedő alatt, együtt pároltam, majd hozzáadtam a borsót. Felöntöttem 1 liternyi vízzel, adtam még hozzá nagy csipet sót meg az ételízesítőt- ez is sós, ezért előbb óvatosan sózom.
Mikor megfőtt a borsó, rántást készítettem: két evőkanál lisztet az olajon világosra pirítok. (Addig kevergetem kis lángon, míg kap egy kis színt.) A borsóhoz öntöm, közben kevergetem. A maradék egy evőkanál lisztet előbb kevés tejben keverem simára, majd felengedem a többivel, ezt is a főzelékhez öntöm. Még pirospaprikát teszek bele, kanálhegynyit, hogy legyen kis színe, meg kis csokor apróra vágott petrezselymet. Megkóstolom, ha még kell, sózom.
Felfő és kész is. 

Már csak a tükörtojást kell megsütni rá, vagy kolbászkarikákat.


4 megjegyzés:

  1. A főzelékek közül nálunk is a borsófőzelék készül leggyakrabban. Mi a bundáskenyeret és a fasírtot is szeretjük mellé. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bundáskenyeret még soha nem jutott eszembe készíteni hozzá. De jó ötlet, köszönöm!

      Törlés
  2. Nagyon guszta mindkét változat! Én elég sűrűn készítek főzeléket, szeretjük mindenből, csak a sóskát nem 😊 Készülhet hozzá sok minden, fasírt, sült hús, pörkölt, tükör tojás, virslipörkölt... finom mindegyik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!
      Valószínűleg ez is régről maradt berögződés, Anyukánk sem készített sok főzeléket. Meg sokfélét sem. A tök a másik, amiből viszonylag gyakran készült, s amit kimondottan szeretek. Jó szaftos csirkehússal! :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...