Szalonnás-krumplis pogácsa

Azt gondoltam, szombat délelőtt kitakarítom a tetőteret, aztán bevetem magam a konyhába. De mivel Leányzóék sütögetős-sátorozós napot terveztek az Ipolyra, előbb nekiálltam pogácsát sütni. Még előtte odatetettem a húslevest főni, az aztán magában elvan. S ha már belefogtam a főzicskézésbe, ott is maradtam egész napra. Mert időközben Férjem felvetette, hogy fogytán a kenyér, azt is dagasztottam. A málnás befőzős napon két tálka málnát betettem a hűtőbe, hogy a hétvégi süti meg legyen oldva. Meg még a szilva is ott volt, amit Férjem hozott, s megkérdezte, nem lehet-e belőle szilvás gombócot csinálni? Hát, így tölti az ember lánya egész napját a konyhába.
Nyaralásból visszahozott darabka szalonna és gombóchoz megfőzött krumpliból három darab ízesítette meg a mai pogácsát. Ami aztán Leányzóm elmondása szerint pikk-pakk elfogyott.


Hozzávalók:
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 4 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 3 közepes főtt krumpli
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 25 dkg margarin
  • 2 egész tojás + 1 lekenni
Így készült:
A szalonnát apró kockákra vágtam, az olajon megsütöttem. Hagytam langyosra hűlni.
A tejet megmelegítettem, annyira, hogy a kéznek kellemes meleg legyen. Elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A liszthez adtam a sót, margarin, összemorzsoltam, majd a szalonnát zsírjával együtt. Követte a két tojás és az élesztős tej, reszelt krumpli.
Megdagasztottam a tésztát (azaz most a gép tette ezt helyettem). Hagytam megkelni.
Mikor megkelt, kinyújtottam, hajtogattam, hagytam megint pihenni 15-20 percet.
Ujjnyi vastagra nyújtottam, a tetejét éles késsel bevagdostam.
Kis pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe pakoltam, csipet sóval felvert tojással lekentem.
180 fokos sütőben pirosra sütöttem őket.

Finom pogácsák lettek, a szalonnától jó ízű, a krumplitól puha, külseje viszont frissen ropogós. Mire rászántam magam a fotózásra, csak ez a néhány darab maradt. Persze azért is, mert nagy részét odapakoltam Leányzómnak.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett látszik rajta!

    VálaszTörlés
  2. Látszik rajta, hogy milyen finom! :) Szalonnával még nem készítettem pogácsát, de jó az ötlet, megjegyzem. Köszi. :)
    Nálunk is sokszor előfordul, hogy csak egy gyors harapnivaló elkészítése erejéig megyek a konyhába, majd a férjem jön az ötletekkel, hogy még mit enne. Persze oda teszi, hogy nem szeretné hogy egész nap a konyhába legyek, de azért milyen jó lenne, ha eltudnám készíteni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Én már többször sütöttem szalonnás pogit, meg kenyeret is, nem egyszer hagyma is volt benne. Úgy ám a finom! :-)
      Hasonló szövegeket én is hallok: "Ne fáradozz annyit, jó nekem a zsíros kenyér is! " De azért szívesen megeszi fáradozásom eredményét. :-)

      Törlés
  3. Nagyon guszták lettek, és biztos nagyon finomak is! Én még nem sütöttem ilyet, de egyszer kipróbálom majd.
    Biztos jól telt a sátorozás melletük 😄

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-) Érdemes kipróbálni a sült szalonna jó ízt ad neki. Jól érezték magukat az ifjak, pogácsával, de anélkül is! :D

      Törlés

Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...