Még mielőtt nyakunkba szakad a karácsony, talán sikerül egy-két receptet közzétennem. Állnak ugyan sorban, de valahogy egész héten nem akart megjönni hozzá a kedv, az ihlet, meg a többi.
Már hetek óta dúl bennem a karácsonyvárás, terveket szövögetek, recepteket gyűjtögetek (leginkább😀), teszek-veszek, régi karácsonyok emlékén meghatódom, s próbálom behozni a hetek óta halogatott dolgokat. Persze több-kevesebb sikerrel, de már nem is idegesítem magam (legalábbis próbálom megbeszélni magammal, hogy ami meglesz, meglesz, ami nem, marad későbbre), inkább dagasztottam lángost vacsorára.
Ez a süti úgy két hete készült, azóta itt raktározom, de mindenképp megírom, mert egyszerű és nagyon finom. Talán valaki épp ilyen receptet keres karácsonyra:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 22 dkg cukor
- 3 nagy tojás
- 1,5 dl olaj
- 30 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál őrölt kávé
- 2 dl tej
A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 18 dkg cukor
- + a tetejére 1-2 evőkanál darált dió
Így készült:
A tésztához a tojásokat a cukorral elkevertem, majd hozzáadtam az olajat, diót, lisztet, sütőport, kávét, elkevertem. Mikor már sima a massza, több részletben hozzákevertem a tejet.
A kész tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam. (28×32 cm-es a tepsi.)
180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem, illetve addig, amíg enyhén megpirul a teteje.
A krémhez előbb a pudingporokat a tejjel és vaníliás cukorral sűrűre főztem.
Hagytam kihűlni, közben többször megkevertem.
A vajat a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzákevertem a kihűlt pudingot.
A tésztalapot, ha már kihűlt, vízszintesen kettévágtam. Fele krémet a két lap közé kentem, többi krémet a tetejére.
Darált dióval szórtam be.
Akár azonnal szeletelhető.
Tényleg finom, puha süti, diós-kávés ízű, amit én kimondottan szeretek.
Igazából ami több időt vesz igénybe, az a krém kavarása. De akár géppel is elvégeztethetjük ezt a munkát- én leginkább a két kezemmel szoktam- vagy a Férjemével.😉
Én is szeretem ezt a párosítást. A diót kissé megpörkölve...
VálaszTörlésS milyen igazad van! :-) Na majd legközelebb.
Törlés