Nem tudom, hogy illendő-e még ilyentájt boldog új évet kívánni, de idén most írok először a blogra. Nem, nem volt semmi gond, csak elfoglalt voltam. Nagyon. Úgy két hete már írni akartam, de épp lemerült a fényképezőgép, s mire feltöltöttem, kiválogattam, körbevágtam a fotókat, már igencsak későre járt. Azóta megint gyűlt nagy adag közzétenni való, de valahogy a hozzá szükséges idő nem akar összejönni.
Ezt a hétvégét pihenésre szántam. Semmi munkahelyi dolgot nem akarok látni. A pihenés az nem egészen jött össze délutánig, mert egyik házi munka vonzotta maga után a másikat. Meg főztem, holnap ne kelljen, s mit csináltam még? Hát persze, hogy sütöttem! Csak buktát. A múlt hétről maradt csomag túró és néhány fonnyadt alma adta az ötletet.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4,5 dl tej
- 1+2 evőkanál cukor
- 4 dkg élesztő
- 1 kg liszt
- 1 teáskanál só
- 15 dkg zsír
- 1 egész tojás+ 2 sárgája
- 50 dkg túró
- 5 evőkanál cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 tojásfehérje
- 3 evőkanál gríz
- 5-6 alma
- 2-3 evőkanál cukor
- kevés fahéj vagy mézesfűszer
- 1 evőkanál gríz
- + 1 tojás s lekenéshez
Valamivel több, mint felébe volt elég a túró, többibe alma került. Utolsó kettőbe meg már az sem jutott, azokba mogyorókrémet tettem. De lekvár is tökéletes lenne, mondjuk szilva.
Most sült, de úgy fele már el is fogyott. Nem ettünk meg annyit máris, elosztogattam.
Milyen szép fényesek, gyönyörű!
VálaszTörlésNektek is boldog új évet! 😄
VálaszTörlésMindkét buktád gyögyörű lett, el tudom képzelni, hogy milyen finomak is voltak! Almásat még nem csináltam, nem is kóstoltam, de a fahéjjal nagyon szuper téli finomság lehet!
Köszönöm!
TörlésMég én sem sütöttem almás buktát, de eztán fogok, mert finom. Végül is minden almás sütemény az.
Nagyon szépek lettek. Érdekes. Szeretjük az almás sütiket, mégse jutott eszembe buktát tölteni vele, pedig milyen jó ötlet.
VálaszTörlésKöszönöm, Ani! Az alma buktában is finom, bár eddig nekem sem jutott eszembe erre használni. Hirtelen jött ötlet volt...
TörlésBoldog új évet! Szépek!
VálaszTörlésKöszönöm! :-)
Törlés