2013. március 22., péntek

Lekváros-grízkrémes piskóta

Gyerekkoromban nem igazán kedveltem a mézes krémest, azt a sütit, amelyik 4 mézes lapból áll, középen lekvárral, alul-felül grízes krémmel. Talán ezért szenvedtek hátrányt a grízes krémmel készült sütik. Persze azóta már magam is megsütöttem az "azt-hittem-nem-szeretem" sütit, s rájöttem, nincs ezzel semmi baj. Aztán másféle formában is próbálkoztam a grízes krémmel, például kakaós piskótával . Annak nagy sikere lett, itt a blogon is, óriási örömömre többen is megsütötték. Elsőként Csilla, aztán Barbi, és Marika is.
Nem rég egy újabb grízkrémes álmom valósítottam meg. Sima piskóta közé került a krém, lekvárrétegek közé. Így is finom volt:-)

Hozzávalók:

  • 8 tojásból nagy tepsiben sütött piskóta
  • 5 evőkanál gríz
  • 5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 18 dkg cukor
  • 1-1,5 üveg savanykás lekvár (pl. ribizli)
  • porcukor a tetejére
A piskótát megsütöttem, hagytam kihűlni.
A grízből (nem mértem púpos kanállal), tejből, vaníliából sűrű tejbegrízt főztem. Hagytam kihűlni, közben megkavargattam néhányszor.
A puha margarint a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzákevertem a tejbegrízt. Habosra kevertem.
A piskótát vízszintesen kettévágtam. Mindkét vágott felét megkentem lekvárral. Nekem nem volt elég egy üveg lekvár, a puha piskóta elég sokat beszívott magába.
Az alsó lekváros lapra kentem a krémet, ráborítottam a másik lekváros lapot, lekváros felével a krém fele.
Tetejét porcukorral szórtam.
A piskótát sütőporral szoktam készíteni, bár állítólag mindenféle segédeszköz nélkül fel kéne nőnie. Én nem kockáztatok. Ezúttal a kezem ügyében volt a szódabikarbóna, s abból tettem bele. Inkább léptem volna hármat a sütőporért. Nem lett rossz a piskóta, de kicsit az íze is más, és enyhén szürkés színe lett. Olyan piszkos hatású. Pedig házi tojásból készült. Vagy más oka lehet az egésznek? Egyébként ugyanúgy készült, mint mindig...
Van még néhány grízkrémes ötletem, szép sorjában majd megvalósítom őket.


16 megjegyzés:

  1. Így kora reggel idejöttem, és mit találok?? egy szuper sütit ismét. :))) Nagyon jól néz ki! Ma ismét megsütöm az említett grízes sütidet. :) Kíváncsian várom a többi grízes sütikét. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, nagyon örülök, hogy újra sütöd, ez jelent valamit:-) Még várok a grízes-krémesekkel, nehogy megunjuk... bár nem tartok tőle.

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet! Én nagyon imádom az "eredeti" mézes lapos-lekváros-grízkrémes változatot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, most már én is szeretem a mézes krémest, benőtt a fejem lágya:-)

      Törlés
  3. Piskótát még nem töltöttem a kedvelt grízkrémmel, fnom lehet ebben a formában is. Egyik ismerősöm használt jobb híján szódabikarbónát a piskóta sütéshez és emlékszem, neki is beszürkült. Kémiai reakció?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, így is finom a grízkrém, főleg a savanykás lekvárral. Ezek szerint tényleg a szódabikarbóna a tettes.

      Törlés
  4. Jól kifundáltad, igazán fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
  5. Sütöttem sütőporos piskótát is, de nekem jobban sikerül az amiben nincs semmi növesztő szer. Dédi receptje:-)
    Jöhet bármilyen grízkrémes süti, ez is! Nagyon guszta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, az én Nagymamám se használt semmi adalékanyagot, s olyan pihe-puha piskótákat sütött a kályha sütőjében, hogy azóta sem ettem-láttam olyat! Nekem ifjonckoromban mindig összeestek a piskóták, talán innen a szokás, hogy inkább sütőport használok.

      Törlés
  6. Kedves Gerdi!
    Mennyi-mennyi finomság!Biztosan rendszeresen jövök hozzád,mert bőven van mit kipróbálni:))Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Belli, nagyon köszönöm!
      Igazán örülök Neked, mint minden új olvasómnak! Szívesen látlak a továbbiakban is:-)

      Törlés