Nem egyszer eszembe jutott ez a kence, amit Anyukánk készített régen. Mikor legutóbb Nővéreméknél voltunk, újra átlapoztam a régi, lapokból álló, de igen értékes, Anyukám kézírását tartalmazó receptfüzetet. Jó néhány, még meg nem kaparintott receptet lefotóztam, de a fő cél a májkrém elkészítési módjának megszerzése volt. Ugyan nem határoztam el, hogy én most ezt el fogom készíteni, de úgy adódott, hogy két hozzávaló épp volt itthon, a harmadikat kevés zsírral helyettesítettem. Kíváncsian vártam a végeredményt, és.... sikerült elővarázsolni az évtizedek óta csak emlékeimben élő állagot és ízt.
Persze nem tartottam be teljesen a receptet, de kétségeim ellenére felöntöttem tejjel, ami valahogy eltűnt, miközben főtt, s azon gondolkodtam, laktózmentes tejjel is működne-e? De miért is ne... Leírom, én hogyan készítettem, aztán azt, hogyan kellett volna.
Hozzávalók, nálam:
- 1 kg sertéscomb
- 1 kg sertésmáj
- 2 púpozott evőkanál zsír
- só
- 1 nagy fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- bors
Így készült:
A zsírt az edény aljára tettem.
A húst és májat felkockáztam. A húson rajta hagytam a zsírosabb részeket is, amit egyébként nem szoktam. A kockákat a fazékba tettem, rászórtam a megpucolt, felaprított hagymát és fokhagymát, felöntöttem annyi tejjel, amennyi éppen ellepi. Egy púpozott teáskanál sót tettem rá, később, kóstolás közben még szükség szerint tettem rá egy-egy keveset. A vége fele borsot is daráltam rá.
A legkisebb lángon 6-7 órán keresztül rotyogott, fedő alatt.
Másnapig hidegre tettem.
Másnap ledaráltam, átkevertem, kisebb dobozokba tettem, hűtőbe pakoltam. Fogok belőle fagyasztóba is tenni, mert nem fog gyorsan elfogyni, jó kiadós adag lett belőle.
Darálás után még lehet sózni, ha szükséges, de elég ízesnek éreztem.
Eredeti recept:
- 1 kg hús
- 1 kg máj
- 1 kg zsírszalonna
- 1 nagy fej hagyma
- só. bors
- tej
Mindent összeaprítva, tejjel felöntve, sózva egész nap kis lángon kell főzni, másnap ledarálva, üvegbe téve kidunsztolta Anyukánk. Így tovább elállt.
A leleményesség egyik példája ez a recept is- annyi minden készült régen házilag, amit ma el sem tudunk képzelni, hogy nem csak a boltok polcairól tudjuk levenni. Egyik leghétköznapibb példa a majonéz. Ehhez például a tojás is otthon" készült": a tyúkok gondoskodtak róla.
Nagyon finom, sokkal, de sokkal finomabb, mint a bolti májkrém, amibe ki tudja, mi minden van. Jó néhány reggeli, tízórai, uzsonna vagy épp vacsora gondját megoldja. A kenyér is házi, csak a zöldség nem. 😉
Nagyon finom lehet guszta! Régebben csirkemájjal készítettem resztelt májat azt daráltam le.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki a májkrémed, és biztos nagyon finom lehet! Jók ezek a régi, családi receptek, biztos forrásból, jó alapanyagból, adalékanyagok nélkül, csakis finomak és egészségesek lehetnek!
VálaszTörlésNéha én is szoktam házi májkrémet csinálni, de így, tejben megfőzni mindent, még nem ismertem. Valamikor kipróbálom majd, csak kisebb mennyiséggel....