Jegesmedve

 Eddig nem kellett odafigyelnem, miből, mit főzök. Eddig. De gyűlnek a tiltott dolgok, ha a fiatalok jönnek haza. Az csak a kisebbik dolog, hogy Hédi lovagja nem szereti a gombát, de csak nem szereti. Viszont Leányzóm laktózérzékeny lett, így újabban mindig van itthon laktózmentes tej, ráadásul a kakaó, így a csoki is tiltólistára került számára, ezt a bőre bánja. Hogy ne essen kísértésbe, csak olyankor sütök csokisat-kakaósat, ha nincs itthon. Így nagyobb kihívás lett a gyerekes hétvégi menü összeállítása: igyekszem olyan recepteket keresni, ami ezeket nélkülözi, illetve a tejet helyettesíteni. Manapság már nem gond, van alternatíva bőven.

Katinál leltem erre a receptre, s mivel teljesen tejmentes, lecsaptam rá. Meg azért is, mert igen finomnak ígérkezett. Az is volt!😊


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál víz
A töltelékhez:
  • 8 tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 30 dkg darált dió
  • 1 citrom lereszelt héja
  • csipet só
A tetejére:
  • 20 dkg porcukor
  • citromlé
Így készült: 
A tésztához összemorzsoltam a száraz hozzávalókat a margarinnal, majd a tojással összegyúrtam. Egy evőkanál vizet is adtam hozzá, mert nagyon kemény lett a tészta.
A diós réteghez a tojásokat szétválasztottam. A sárgákat elkevertem a cukorral, citromhéjjal, jó alaposan. Hozzáöntöttem a diót. A fehérjéket a csipet sóval kemény habbá vertem, majd több részletben a sárgákhoz vegyítettem.
A tésztát tepsi méretűre nyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. (24×30 cm-es) Erre került a diós réteg.
180 fokra előmelegített sütőbe tettem. Addig sült, míg a teteje pirulni kezdett, illetve tűpróbáig.
Mikor kihűlt, a porcukrot úgy fél citrom levével elkevertem, annyival, hogy enyhén folyós, kenhető masszát kapjak. Ezzel vontam be a sütemény tetejét. 




Finom, puha és nagyon diós sütemény lett, citromos-édes ízhatással kísérve. 
Nem követtem szó szerint az eredeti receptet, ilyen-olyan megfontolásokból, de csak kicsit tértem el. Így is, úgy is biztosan nagy sikert arató sütemény! Köszönöm a receptet, visszatérő lesz!
 


2 megjegyzés:

  1. Nagyon sajnálom, hogy újabb problémák adódtak, mindig jön valami, amire az ember lánya nem számít, sajnos.... de te ügyes vagy, biztos meg tudod oldani, hogy hogy főzz, süss, hogy mindenki nyugodtan tudjon enni.
    Ez a süti is nagyon finom lehet, látszik rajta, olyan guszta 😋!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!
      Ez is csak egy életet nehezítő körülmény, de odafigyeléssel megelőzhetők a kellemetlenségek, amiket okoz. Akkor sajnáltam meg igazán Hédit, amikor említette, hogy úgy megkívánta a csokit... A kakaót nem tudom, mivel helyettesíteni. A karobpor esélyes lehet, de ahogy olvastam, más az íze. Marad az elkerülése. Laktózmentes tejtermékek pedig elérhetőek.

      Törlés

Házi májkrém

 Nem egyszer eszembe jutott ez a kence, amit Anyukánk készített régen. Mikor legutóbb Nővéreméknél voltunk, újra átlapoztam a régi, lapokból...