Úgy döntöttem, amihez megvan a recept, mert előrelátóan félretettem vagy leírtam s még emlékszem is, épp hova, azokat megörökítem, a többi marad parlagon.
Elsőként egy finom mákos, amit egy újságból sütöttem (Receptözön Sütemények, 2014/2.), kis változtatásokkal:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 5 nagy tojás fehérje
- csipet só
- 20 dkg margarin
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg liszt
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
A mázhoz:
- 5 tojás sárgája
- 20 dkg porcukor
Így készült:
A puha margarint elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadtam a mákot, sütőport és lisztet meg a tejfölt és jól elkevertem. Tejföl eredetileg nem kellett, de túl száraznak tűnt a tészta, ezért került bele.
A fehérjéket a csipet sóval felvertem, ezt is a masszához kevertem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a tésztát és 180 fokon tűpróbáig sütöttem.
Míg sült, a tojások sárgáját a porcukorral kikavartam, s a forró sütire kentem, azonnal, amint kivettem a sütőből.
Kihűlés után szeleteltem.
Ez a süti is nagyon jól néz ki! Ha valami újat sütök vagy főzök, nekem is azonnal fel kell írnom, hogy hogy készült, mert hamar elfelejtem én is :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! Ezzel én is így vagyok, főleg, hogy legtöbbször átalakított vagy kitalált recept után készülnek a sütik. Néhány napig őrzöm a fejemben a receptet, hogy aztán majd leírom a blogra is, de ha erre nem kerül sor, a recept is feledésbe merül. Lehetnék már annyira előrelátó, hogy amint megsütöm, le is írom! Persze ilyen is van, de aztán azt nem találom, épp hova írtam le. Kész káosz, amit csakis magamnak köszönhetek. :-)
TörlésEz de finom lehet a mázzal! Mindent szeretek ami mákos. :)
VálaszTörlésCsilla, örülök, hogy benéztél!
TörlésF
A süti finom volt, szép lassan még a család is kezdi megszeretni a mákos sütiket. Ez is ízlett nekik. Hasonlót sütöttem dióval is, az talán még finomabb.
Nem tudom, azt az "F" betűt miért biggyesztettem oda... :D
Törlés