2010. december 16., csütörtök

Szezámmagos-mákos rudak

Kedvenc gasztronómiai magazinomban, a Príma Konyhában találtam ennek az igen finom sós sütinek a receptjét. Egyszerű, nagyszerű, és úgy gondolom, elronthatatlan. No és ízlés szerint variálható.

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 margarin (25 dkg)
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál egész mákszem
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
  • 1 tojásfehérje
  • szezámmag
Elkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Kemény, jól gyúrható tésztát kell kapnunk.
Kétfele osztjuk, s tepsi hátán kinyújtjuk, enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük, szezámmaggal szórjuk. Derelyemetszővel tetszés szerinti vastagságú s hosszúságú rudakra vágjuk, s mehet is az előmelegített sütőbe. A másik felével is így járunk el. Szép világosbarnára sütjük.

A tetejére kerülhet más mag is, esetleg reszelt sajt. A belekerülő sajt ízlés szerint lehet füstölt sajt, vagy más, reszelhető sajt.

Ezt a stanglikészítő módot egyik unokatestvéremtől lestem el. Annak előtte egyenként pakolgattam tepsibe a kis rudakat, kenegettem, szórtam. Így sokkal gyorsabb, egyetlen hátránya, hogy esetenként összeragadnak a rudacskák, de sütőporos tészta lévén, ennél a sütinél bátran alkalmazható ez a módszer.

1 megjegyzés: