Hozzávalók:
- 20-25 dkg szögletes keksz (pl. Petit Beurre)
- 1 dl erős kávé
- 1-2 evőkanál rumaroma
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 50 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
- 1 habfixáló
- 1 evőkanál kakaó
Így készült:
A tojásokat a cukorral elkevertem, majd gőz fölött ( a tűzhelyre egy edénybe vizet tettem, rá a tojásos tálat) addig kavartam, amíg besűrűsödött. Mivel erősen főtt alatta a víz, elég hamar besűrűsödött, majonéz állagú lett. Kavartam, még kissé kihűlt.
A mascarponét a cukros tojással elkevertem. A tejszínt egy habfixáló hozzáadásával keményre vertem, majd több részletben a cukros mascarponéhoz kevertem.
A kávét elkevertem a rumaromával.
Egy tál alját kiraktam keksszel, meglocsoltam kávéval. Rákentem a krém harmadát, újra keksz következett, rá kávé, megint mascarpone, majd még egy réteg. A tetejére szitáltam a kakaót.
2-3 óra múlva ettük is.
Eredetileg nyers tojássárga kellene bele, de irtózok a nyers tojás használatától. Anyósom érvelt, hogy ő régen nagyon finom krémeket kavart tojássárgával, meg a házi majonézbe is nyersen kerül a tojás. No ez már igaz, időnként én is keverek majonézt, s attól nem tartok. Mert mindig úgy csináltuk. De sütikbe akkor sem teszem úgy a tojást, a fehérjét is vagy gőz fölött verem fel, vagy miután rákerült a süti tetejére, még visszadugom egy kicsit a sütőbe. Na ez én dilim.
Bevallom a tiramisu nem kedvencem azért, mert régebb allergiás voltam a tejszinhabra és azóta nem eszem a habos sütiket. A tiramisu is túl krémesnek tűnik de a tiéd a képen nagyon jól néz ki. Úgy nézem nem annyira krémes, megkóstolnám szivesen.
VálaszTörlésÉn még mindig nyers tojásból kavarom a majonézt és semmi bajunk, igaz, hogy majonézt én kb. évente 2x készítek, nyers tojáshabot pedig soha. De meg tudom érteni aggodalmad.
Martinelli, pedig nagyon finom tud lenni:-) De érthető, hogy nem kedvelhet mindenki mindent. Talán a 3 kekszrétegtől kevésbé krémes.
TörlésA házilag készített majonézt én is nyers tojásból (is) készítem, de hasonlóan hozzád, elég ritkán.
Nagyon szeretem a tiramisut, én mindig csak egy sárgáját teszek bele, és sem tejszínhabot, sem fehérjét nem rakok bele. A kekszes megoldás nagyon tetszik.
VálaszTörlésLilla, én sokféle tiramisu recepttel találkoztam már, a tojás és tejszín jelenléte változó. Én sem mindig így készítem. Anyósom egyszer készített hamisat, túróval, az is nagyon jó volt.
TörlésMár nagyon rég nem ettem, és nem is készítettem tiramisut....itt lenne az ideje. Tetszik a kekszes megoldás! :)
VálaszTörlésOkki, nálunk sem gyakori vendég ez az édesség! Nem a legolcsóbb, s nem is kiadós. Ezt a mennyiséget együltünkben megettük, igaz, 7-en voltunk rá.
TörlésNagyon jól néz ki, tetszik, fincsi lehet. Én babapiskótával szoktam készíteni, vagyis még csak kétszer :)
VálaszTörlésKatalin, köszönöm! Eddig én is babapiskótával készítettem, de így sem rossz:-)
TörlésTeuvo Kuvat- Teuvo Images Finland visited this blog. Come and visit my blog . You should also tell your friends to my blog Teuvo Vehkalahti Finland
VálaszTörlésTuevo Vehkalahti, köszönöm a látogatást, viszonoztam! Szépek a fotóid:-)
TörlésNagyon jól néz ki a képeken, jó ötlet keksszel készíteni, biztosan finom volt! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm! Bizony finom volt!
TörlésGyönyörű, szerintem keksszel is tökéletes:) Még nem hallottam olyanról, hogy valaki nem eszi meg a vajat és a margarint, érdekes. De ha nem tudja, hogy benne van, akkor megeszi? Tulajdonképpen a kekszben is van margarin, vagy valami.
VálaszTörlésTrollanyu, köszönöm!
TörlésAzt mondja Húgom, ha "belesül" a sütibe, nem zavarja. Nyersen nem eszi meg. A krémes sütikbe mascarponét használ vaj vagy margarin helyett.
Szuper ez a kekszes variáció! Fincsi lehetett így is. Mondjak valami nagyon ijesztőt? Én gyerekkoromban rengeteg cukorral kikavart tojássárgát ettem. Kedvenc édességem volt. Most már nem készítem, de bármikor megenném. Nem is bírom ki, ha sütihez kikavarom a tojássárgát bele ne kóstoljak:))
VálaszTörlésEmi, köszönöm!
TörlésNem ijedtem ám meg:-) Én is megnyalintom a frissen kikavart cukros tojássárgát, de ha krémbe teszem nyersen, az egy ideig, akár néhány napig is várat arra, hogy megegyük, s ez idő alatt... szóval megromolhat. Ha friss, megbízható a tojás, valószínűleg nem lehet baj, de inkább nem kockáztatok.