Diós-gyömbéres szívek

A héten a gyerekeknek szünet van, nekem pedig szabadság. Így van időm behozni az elmaradásokat. Legalábbis remélem, de a tapasztalat azt mutatja, ember tervez, Isten végez.
Rég dédelgetett tervem, hogy hetente legalább egyszer kekszet süssek. Nassolni valónak, szendvics mellé a suliba, válaszra a gyerekek "Van valami Rágcsálnivaló?" kérdésére. Ez a keksz egyike a ritkán megvalósuló heti tervnek.


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 16 dkg darált dió
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
Így készült:
A lisztet, cukrot, sót a puha margarinnal elmorzsoltam. Hozzáadtam a többi hozzávalót, összegyúrtam a tésztát.  Mivel még ragadt kicsit, pici (csapott evőkanálnyi) lisztet gyúrtam bele. 1-2 órát hideg helyen pihentettem.
Enyhén lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtottam, szív alakúra szaggattam. A forma természetesen tetszőleges lehet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, elég közel egymáshoz, s 175 fokra előmelegített sütőben kisütöttem. Nem kell sötétre sütni, mert nagyon száraz lesz.

(Recept forrása: Karácsonyi aprósütemények. Holló és Társa Kiadó)
Kissé kemény, de finom rágcsálnivaló lett. Lehet, néhány nap múlva megpuhult volna, de ezt már nem tudjuk meg:-)
A gyömbérpor, amit használtam, egy elég régóta megkezdett csomagból volt, így kevésbé intenzív ízű. A friss gyömbérrel óvatosan kell bánni, mert csípős lesz a végeredmény. A frissen megkezdettből csapott mokkáskanálnyi bőven elég. Biztos, friss, reszelt gyömbérrel is elkészíthető, de abból még kevesebb kell.
Lehet tovább ragozni a sütit: az eredeti tojással van lekenve és kandírozott gyömbérrel beszórva. Vagy lekvárral is összeragasztható, csokival csorgatható, vagy akár bevonható. De olyan finom volt így is, hogy nem fáradoztam a felturbózásával.

10 megjegyzés:

  1. Soha nem használtam gyömbért, félek a túl intenzív íze miatt,de csak ki kéne próbálnom már:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aleda, az igaz, hogy csínján kell bánni vele, s az első próba során nem is voltam elragadtatva tőle. De megszerettem, nagyon szeretem az ízét, illatát. Ki kell tapasztalni, mennyit szeretünk belőle. Előbb csak keveset.

      Törlés
  2. Én sem próbáltam még, de ideje lenne :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mertinelli, egy próbát megér, s ha nem ízlik többet nem...

      Törlés
  3. Finom lehet! Frissen szoktam a gyömbért használni, tényleg vigyázni kell vele, viszont nagyon finom, szeretjük.
    A kekszsütéssel pontosan így vagyok.Hetente töltöm a dobozt, de van amikor kiesik néhány nap:-) a gyerekek megszokták, hogy a tizi mellé teszek egy-két kekszet:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, én sajnos még nem jutottam odáig, hogy hetente süssek kekszet, pedig jó lenne:-) Hát igen, az én gyerekeim is értékelnék a mindennapi kekszecskét...

      Törlés
  4. Jó kis terv! Ilyen, és hasonló terveket én is szoktam dédelgetni magamban. :))) Szeretek kekszet sütni, mert tényleg elég hamar elkészülnek, és nagyon fincsik. :D Ebből az adagból jó kis mennyiség lesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, Csilla? Sajnos, csak terv. Ebből az adagból elég sok lett, vagy két napig tartott:-)

      Törlés
  5. Használjátok bátran a gyömbért, mert nagyon finom! Én már sütöttem kandírozott gyömbérből is, de rendszeresen használom húslevesbe, valamint kínai kajákba, gyümölcskenyerekbe, sőt szörpnek is nagyon finom, egyszer főztem, gyorsan fogott...
    A szívecskék nagyon aranyosak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm a tippeket! A húsleves meglepett, de a szörppel én is kacérkodtam már, de még nem készült el:-)

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...