Sárgabarackos lapos süti

Vannak sütik, melyeket mindig Anyósom süt. Ez is olyan, s ezúttal is Ő sütötte. Neki nagyon mennek a lapokból álló sütik, s hiába lestem el a technikáját, én akkor sem tudok olyan formás, ráadásul egyforma méretű lapokat sütni. Nekem mindig feladják a leckét.
Sok éve, mikor Lányom még picike volt, rokonlátogatás során tettünk szert a receptre. Érdekes, mert a lapjában sárgabaracklekvár van. Jó puha lesz tőle a süti, s ízében emlékeztet a mézesre. Ráadásul a két színű krémnek köszönhetően mutatós is.
Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 6 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál baracklekvár
A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál olaj
Így készül:
A margarint, porcukrot, tojást kikeverjük, majd a liszt, szódabikarbóna, lekvár hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. 3 részre osztva, 3 lapot nyújtunk belőle. Tepsi hátán kisütjük.
A krémhez előbb megfőzzük a 2 vaníliapudingot a tejben. A margarint a cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot. A krémet két részre osztva, felébe a vaníliás cukor, másik felébe a kakaó kerül.
Összerakjuk a sütit: az alsó lapra kerül a kakaós krém, a másodikra a vaníliás, befedjük a harmadik lappal.
A csokit az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, bevonjuk vele a sütit.
Másnap szeleteljük.

26 megjegyzés:

  1. Először nem is értettem a nevét, de így már igen. :) Finom lehet, kíváncsivá tettél ezzel a lekváros lappal! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, gondolkoztam is rajta, hogy másik nevet adjak neki, de aztán mégis úgy hagytam. Amúgy valóban finom süti!

      Törlés
  2. Nálunk anyum a specialista az ilyen lapokból álló sütiknek, mert nekem is pont ez a problémám, hogy nem tudok egyenes szélű téglalap alakú tésztát nyűjtani:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, valószínűleg a tapasztalat a titok nyitja. Én sokáig kerültem a lapokból álló sütiket, aztán mégiscsak próbálkoztam. Nem egyszer összegyúrom újra a rosszul sikerült lapot. Talán 20 év múlva nekem is jobban megy:-)

      Törlés
  3. Szép sütiket sütött az anyósod! És lerí róluk a finomság!
    A címet olvasva nekem is az jutott eszembe:hát mért lalapos ez a szép magas sütemény?
    De már értem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, köszönöm!
      Csak ezt sütötte az Anyósom, a többit én:-) Nem szoktam más által sütött sütiket felrakni, de ezt mindig ő süti, s annyira különleges recept, hogy érdemesnek találom a megosztásra.
      Nem úgy lapos, hanem lapokból áll:-) Mégiscsak át kéne neveznem...

      Törlés
  4. Hát lapok sütégetésére engem is nehéz rávenni,de ünnepek táján esetleg:) Klassz süti ez is, nálatok mindig ilyen süti dömping van a szülinapokra? Engem nem zavar ha nem egyformák a lapok, méretre vágom, a levágott részek sem vesznek kárba:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nálunk mindig ennyiféle süti van. Ilyenkor kiélhetem a sütiszenvedélyem:-)
      Ó, nekem sem lesznek ám egyformák a lapok, mindig körbevágom. Megy a mélyhűtőbe, s lesz belőle rumos golyó, vagy kekszszalámi.

      Törlés
  5. Tényleg érdekes a tésztájában a barack lekvár. Lapokat pedig sütök szívesen, csak nem nyáron, a meleg miatt:-)
    Kívánatos süti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, köszönöm!
      Még nem találkoztam olyan sütivel, aminek a lapjába kell lekvár. De finom lesz, mézesre hasonlít az íze. Egyik kolléganőm meg is kérdezte, hogy ez mézes?

      Törlés
  6. Anyósod is nagyon ügyes, guszták!
    Nem is lett lapos a süti :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Anyósom nevében is! Valóban ügyes, lapok nyújtásában verhetetlen.

      Törlés
  7. Ez nagyon szuper sütinek néz ki, a lapokat nem szeretem én sem, de azért szerintem ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Lilla! Csak rajta, gyakorlat teszi a mestert:-)

      Törlés
  8. Nagyon finomak az ilyen fajta sütik. Viszem a receptet és virtuálisan egy szeletet is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aleda, vidd csak, a szeletet is! Egészségedre:-)

      Törlés
  9. Hű, ez finom lehet és nem is rettenek el a lap-sütögetéstől...:))) Mentettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, még egy lapsütésre bátran vállalkozó "kollegina"! Különben tőled nem is vártam mást:-)

      Törlés
  10. Nagyon jól néz ki a süti, megkóstolnám! Nekem nagymamám a lapmester:)Egyszer sütüttem lapokat, mézeshez, de valahogy kevés volt az adag és csak 3 lap lett 4 helyett, azok is leheletvékonyak:)Nekem jobban áll a kavart:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, köszönöm! Én is jártam úgy, nekem 6 helyett lett 4 lap:-) De már megtanultam, mennyi lisztből kb. mennyi lapot lehet nyújtani az én tepsimre. Saját hibájából (is) tanul az ember.

      Törlés
  11. Második-harmadik olvasásra fogtam csak fel, miért is lapos a neve,hiába,már este van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, segítsetek már másik nevet találni ennek a sütinek:-) Tényleg béna egy név...

      Törlés
  12. Szia! megírtam végre a blogkóstolós bejegyzést:)! Itt olvashatod: http://linablogol.blogspot.hu/2012/10/blogkostolo-5-gerdi-suti.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lina, köszönöm az értesítést, már el is olvastam!

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...