Köménymagos pogácsák

Természetesen sós süti is készült. Kétfélét terveztem, de olyan tempóban fogyott a kamrába menekített tálakból a ropogtatni való, hogy karácsony előtti napon sütöttem egy harmadik adagot is. Az egyik a kedvenc ecetes stangli, a másik előre megsütött sós pogácsa formát kapott, s köménymagot a  tetejére. Ez is finom lett, napok múlva is jó roppanós-omlós.
Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 tojás
  • fél mokkáskanál szódabikarbóna
  • kb. 1,5 dl tejföl
  • 1 tojás és köménymag a tetejére
Így készült:
A lisztet, sót, szódabikarbónát elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a tojást s tejfölből annyit kanalaztam, hogy könnyen gyúrható, nem túl kemény tésztát kapjunk.
2-3 órai pihentetést követően a tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam, s feltekertem, mint a kalácsot. Újra kinyújtottam, apró pogácsákat szaggattam belőle. Tepsibe pakoltam, felvert tojással lekentem, köménymaggal szórtam.
175 fokos sütőben világosra sütöttem őket.
Lehet sütni kicsit magasabb hőfokon is, de mikor sokat sütök egymás után, beállítom a sütőt 175 fokra, s így nem sülnek olyan gyorsan. Van időm közben a következő tepsire valót nyújtani, faragni, tepsibe pakolni, kenegetni, szórogatni... S szegény sütő hűségesen tartja nekem a meleget órákon keresztül, s közben felfűti a konyhát is 24-25 fokra:-)

3 megjegyzés:

  1. Annyira elteltem édessel, hogy jöhetne most....az egész tállal! :-DD

    VálaszTörlés
  2. Jaj de szép fényes, mosolygósak :-)
    Kedves Gerdi, nagyon boldog, szerencsében gazdag új esztendőt kívánok nektek!

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...