2015. március 31., kedd

Kakaós kalács

Húsvétra nem szoktam kalácsot sütni. Tavaly tettem egy próbát, hátha mégis érdemes, de a sok másféle süti mellett nem volt nagy keletje. Idén sem fogok sütni, év közben viszont elég gyakran készül. Hol ilyen, hol olyan. Olyankor, mikor nincs másféle nasi. Akkor nem kell attól tartanom, hogy ránk szárad. Ezt a kalácsot egyáltalán nem fenyegette ez a veszély, sőt, egy hónap alatt kétszer is elkészült. Ez elég nagy dicséret egy sütire nézve, mert sokszor évek telnek el, mire egy süti újra étlapra kerül. :-)


Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg cukor + 1 evőkanállal
  • 4,5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 2 egész tojás + 1 tojássárga lekenni
A töltelékhez:
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kakaó
Így készült:
3 dl tejet meglangyosítottam, elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót, cukrot tálba tettem, elmorzsoltam benne a margarint. Hozzáadtam a két tojást, élesztős tejet s fokozatosan még annyi tejet, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Megdagasztottam, majd letakarva hagytam megkelni.
Közben a vajat megolvasztottam, elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral, kakaóval. Mire megkelt a tészta, a töltelék is kenhető állagúra dermedt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítottam, 6 részre osztottam. Mindegyiket kinyújtottam, megkentem a töltelékkel, feltekertem. 2-2 rudat összesodortam, tepsibe tettem. a gáztepsibe elfért a 3 kalács egymás mellett, igaz, sülés közben kissé összenőttek.
15-20 percet még kelesztettem, majd lekentem pici tejjel elkevert tojássárgájával.
180 fokos sütőbe tettem, s addig sütöttem, míg szépen megpirultak.

A kakaó egy része kiszökött sülés közben. Nem tudom, hogy ez törvényszerű-e, vagy csak én nem csinálok jól valamit. De mindkét alkalommal ugyanaz történt... Hiába, én sem vagyok tökéletes! :D 

2015. március 30., hétfő

Raffaello szelet tojásfehérjéből

Én is meglepődtem, hogy több, mint egy hónap eltelt, mióta utoljára írtam. Nem csak, hogy nem írtam, szinte rá sem néztem a blogra. Meg a kedvenc blogjaimra sem. Tettem a dolgom, s mire mindennek a végére értem, -ha a végére értem egyáltalán,- egy vágyam volt,hogy pihenhessek végre. Majd holnap közzéteszem a blogon a legújabb sütim- gondoltam. És így teltek és teltek a napok, közben történt ez-az, mert az élet az zajlik ugye. De hát legalább érezzük, hogy élünk.
Ma itthon voltam, nagyrészt, így a délutánt receptírásra szántam. Persze szinte beesteledett, mire ide értem.
A tegnap szinte az egész napot a konyhában töltöttem. Persze sütöttem is. Mivel volt maradék tojásfehérjém, azt használtam fel. Raffaello szelet került terítékre, aminek a krémjébe kerülne a sárgája, ez most elmaradt, csak simán lisztes péppel készült. Így is finom lett.


Hozzávalók:
A laphoz:

  • 7 tojásfehérje
  • csipet só
  • 7 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg kókuszreszelék
A krémhez:
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 12 dkg cukor
  • 2-3 evőkanál kókuszreszelék a tetejére
Így készült:
A tojásfehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral keményre vertem. Hozzákevertem a kókuszt, a sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát, 175 fokon kisütöttem.
A krémhez a lisztet előbb kevés tejben simára kevertem, majd a többi tej és a vaníliás cukor hozzáadásával állandóan kevergetve sűrűre főztem.
Azon forrón hozzákevertem a margarinból 5 dkg-ot. Hagytam kihűlni. Kevergetni nagyon ritkán kell, mert a margarin miatt nem bőrösödött be a teteje.
Mikor kihűlt, a margarint a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzáadtam a lisztes pépet.
A kikavart krémet a kihűlt lapra simítottam, tetejét kókuszreszelékkel szórtam be.

Az eredeti recept szerint a tojássárgákat is hozzá kell főzni a lisztes péphez. Úgy finomabb, lágyabb a krém, no meg szép sárga. Így sápadtabb, de attól még finom! :-)