Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 teáskanál só
- 1 mokkáskanál morzsolt bazsalikom
- 25 dkg margarin
- 2 evőkanál zsír
- 3 dl tej + szükség szerint
- 1 teáskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 2 tojás
- olajban eltett aszalt paradicsom
- 25 dkg reszelt sajt a tetejére
Így készült:
3 dl tejet megmelegítettem, elkavartam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót, bazsalikomot tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Beleütöttem a tojásokat és az élesztős tejet beleöntöttem. Gyúrni kezdtem, s közben még annyi tejet öntöttem hozzá, hogy közepesen kemény, jól dagasztható tésztát kapjak.
Miután megdagasztottam, letakartam, s 30 percet pihenni hagytam.
Közben az aszalt paradicsomot apró darabokra vágtam.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, az aszalt paradicsomot az olajjal együtt, amiben volt, rászórtam-kentem s feltekertem, mint a kalácsot.
Így is hagytam pihenni fél órányit.
Jó ujjnyi vastagra nyújtottam, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrtam.
Tepsibe pakoltam, tetejére reszelt sajtot tettem.
180 fokos sütőben pirosra sütöttem őket.
Este, munka után sütöttem, így csak sütés után kattintottam róla néhányat. Másnap, miután mindenkit felpakoltam belőle, nem volt mit fényképezni. :-) Szerettük, még Férjem is, meg kollégáimnak is ízlett. Egyedüli panasz Fiam egyik osztálytársától érkezett, szerinte túl sós volt benne a paradicsom. Valóban sós, hiszen sórétegen napozott, de nem ehetetlenül. Nekem attól ízlett! :-)
Nagyon szépek lettek ezek a pogácsák, Gerdi! :)
VálaszTörlésValóban nagyon finom lehetett, látszik rajtuk :-)
VálaszTörlésMég nem ettünk aszalt paradicsomot, pedig már régóta foglalkoztat a gondolat. Idén nyáron biztos sort kerítek már rá :-)