2013. február 24., vasárnap

Habos kávétorta

Az eredeti neve egyszerű kávétorta, de én nem tartom annyira egyszerűnek. Legalábbis az összetevőit illetően.
Most erőt vettem magamon. Igyekeztem betartani a recept minden betűjét. Amennyiben eltértem, azt a szükség diktálta vagy az ésszerűség. Nem volt mandulám, ezért diót használtam. A 3 evőkanál instant kávét egyre csökkentettem, mivel gyerekek is ettek belőle. No és még egyet be kell vallanom: a habba csempésztem egy kis kapucsínót. Jó íze lett tőle:-)

Hozzávalók:

  • 5 dkg margarin
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál instant kávé
  • 20 dkg főtt, reszelt krumpli
  • 4 tojás
  • csipet só
  • 18 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 6 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
A tetejére:
  • 4 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 teáskanál kapucsínópor
  • habfixáló
  • 1 teáskanál kakaó
Így készült:
Előbb a krumplit főztem meg. Megpucoltam, kimértem 20 dkg-ot.
A margarint, csokit, kávét gőz fölött összeolvasztottam.
A tojássárgákat a cukorral elkevertem. Összekevertem a csokis masszával. Belereszeltem a krumplit, hozzáadtam a darált diót, lisztet, sütőport, összekevertem. 
A tojások fehérjét a csipet sóval felvertem, a masszához kevertem.
Kikent formába simítottam. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem. 
Mikor kihűlt, a tejszínt a cukorral és kapucsínóporral felvertem. Habfixálót is tettem bele, mert nem akart jó keményre verődni. A habból a tortalap tetejére szorosan egymás mellé halmokat nyomtam. Kakaóporral szórtam be.
Kíváncsi voltam, milyen lesz a krumplis tészta tortalapnak. Egyáltalán nem érzett rajta, a kávé és dió viszont igen. Kellemesen harapható, puha, szaftos lett a tészta. Gondoltam rá, hogy kettévágom a lapot és lekvárt kenek bele, hogy ne legyen száraz. D ezúttal jól tettem, hogy követtem a receptet. 
(Recept forrása: Blikk Nők Konyha, IV. évf. 6. szám)

35 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós, és igazán finom is lehet! :) Szeretem a diót és a kávét is, szerintem nagyon ízlene ez a finom szaftos tészta és a cappuccinós hab! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm! Szerintem is ízlene:-) Nálunk legalábbis mindenkinek ízlett!

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki és finom lehet! Most nekem éppen ilyen habos süteményre "fáj a fogam" !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, máris küldöm, van még belőle 1-2 szelet!
      Nem tudok nálad megjegyzést hagyni. Más sem, vagy csak nekem nem sikerül?

      Törlés
  3. Hmm, nagyon klassz ez a torta! Én is sütöttem már édes sütit krumplival és nagyon finom szaftos, puha volt a tésztája. Így tudom, hogy ez isteni lehet:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, köszönöm! Eddig csak kelt tésztákba használtam krumplit, de ilyen formában is jót tesz a tésztának. Tényleg fincsi!

      Törlés
  4. Nagyon szeretném! A habot odaajándékoznám a melletem ülőnek, de a többi jöhet(ne) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Martinelli, én majd melléd ülök, s eszem a habot:-) De hab nélkül is fincsi, egyáltalán nem száraz.

      Törlés
    2. Akkor ezt megbeszéltük :) Nekem csak hab nélkül fincsi :)

      Törlés
  5. Fincsi lehet a tésztája a krumplitól. Mi nem kávézunk, de én megkóstolnám, biztos ízlene. Capuccino jöhet:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, küldök kóstolót:-) Nem túl kávés, mennyire érezne rajta a 3 evőkanál kávétól! Az sok lett volna, még nekem is, aki kávézik, reggel-délbe.

      Törlés
  6. Hű Gerdi, ez nagyon kipróbálós! Egy hétvégi ebéd mellé be is vetem, szuper! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így voltam vele, mikor megláttam az újságban:-) Most nem csalódtam, bár nem mindig váltják be a hozzájuk fűződő reményt ezek a receptek.

      Törlés
  7. Gyönyörű lett a tortád! Kár, hogy én nem szeretem a kávés dolgokat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Én meg szeretek mindent, ami kávés! Szerintem kávé nélkül is finom lenne, hisz csoki és dió is van benne bőven, már ennyitől jó ízű lenne.

      Törlés
  8. Elhatároztuk, hogy kicsit vissza fogjuk a párommal a szénhidrát fogyasztást, de hát ennyi finomság mellett amiket készítetek, nehéz lesz megállni a sütögetést...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, megértelek:-) Mi még nem kényszerültünk ilyen elhatározásra, szerencsére, mert nehezemre esne lemondani a sütésről.

      Törlés
  9. Micsoda?! Krumpli a tésztába?! Vauuuuúú...mindig tanul valamit az ember lánya! Esküszöm kipróbálom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tünde, igen:-) És meglepően finom lett a krumplis tészta! Örülnék, ha kipróbálnád! Sok sikert hozzá!

      Törlés
  10. Ez fantasztikusan jól néz ki, és finomnak is finom, biztos vagyok benne!! A krumplis résznél kicsit kikerekedtek a szmeim, de nem lehet rossz! :) Tuti , hogy kipróbálom, bár én sem vagyok kávés, lehet, hogy capuccinot teszzek a tésztába, kávé helyett...az ugyanis jöhet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, köszönöm szépen! Kapucsínóval is biztos jó lesz, de akár anélkül is. Sok sikert hozzá!

      Törlés
  11. bocsánat a helyesírási hibákért...siettem! :)

    VálaszTörlés
  12. Nahááát!! Krumpli a sütibe?? Hogy mik vannak :)!! Isten bizony ki kéne próbálni. Néha, ha rámtör, hogy de jó lenne egy kis finomság, akkor főzök egy kávét, egy nagy pohárba nyomok egy csomó tejszínhabot, meglocsolom kávéval és bekanalazom. Imádom a kávés habos dolgokat :D.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maria, ugye, meglepő? És milyen finom lett:-)
      Hi-hi, a habos-kávés finomság tőlem sem idegen:-) Ha van tejszín a kávéhoz, jó sokat pakolok a tetejére, s enyhén kávésan lekanalazom. Fincsi:-)

      Törlés
  13. Pont ezt akartam írni! Nahát, krumpli a tésztába? Biztosan finom, hiszen tovább marad puha a süti. Nagyon szépen díszítetted. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra, köszönöm:-) Nem tudom, meddig maradna puha a süti, mert hamar elfogyott:-) De a krumplis tészták valóban sokáig maradnak puhák.

      Törlés
  14. Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Örülök, hogy ilyen hatással volt rád a látvány:-)

      Törlés
  15. Biztos nagyon könnyű és puha a tésztája, tetszik a recept. De jó lett volna megkóstolni... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, valóban puha volt a tészta, de annyira nem könnyű, olyan kellemesen harapós. Kissé tömör, brownie-ra emlékeztető.

      Törlés
  16. Nagyon jól mutat!!!! Ki sem néztem a Blikkből , hogy ilyen jó kis receptet publikál :D Finom, biztos vagyok benne! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, köszönöm!
      Néhány Blikkben találtam kimondottan jó recepteket, ebben is egész oldalnyi kipróbálásra méltót. Majd jönnek szép sorjában:-)

      Törlés