Idén először vetettem gömbcukkinit. Persze az elsőként megnövő rántva készült, amikor csak ökölnyi méretű volt. Amint kétökölnyi lett, töltötten készítettem el. A teraszon tálaltunk, s mielőtt nekifogtunk enni, Férjuram megkérdezte, le sem fotózom? Így telefonnal megörökítettem, s csak utána láttunk hozzá. Aztán jöttek a dicséretek- mindenkinek ízlett, így eldőlt a további kis termések sorsa.
Hozzávalók:
- 2 nagyobb gömbcukkini
- 50 dkg darált hűs
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- só
- bors, paprika
- 1 dl rizs
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 2-2 paradicsom és paprika
- 4 evőkanál tejföl
Így készült:
A hagymát apróra vágtam, az olajon, csipet sóval megszórva megpároltam. Hozzáadtam a darált húst, még nagy csipet sót és morzsásra pirítottam. Belekerült a bors, paprika, rizs és kétszeres mennyiségű víz, még kis só, és lefedve hagytam megpárolódni-főni. Mikor puha a rizs, ha kell, még sózom, belekeverem a sűrített paradicsomot.
Miközben készült a töltelék, a cukkinit megmostam, félbevágtam, a belsejét kanállal kivájtam úgy, hogy maradjon 1-2 centis pereme. A kivájt tökdarabokat a tepsibe tettem, amiben majd sül, a feldarabolt paprikával és paradicsommal együtt.
A zöldségdarabokra helyeztem a kivájt fél cukkiniket, elosztottam bennük a tölteléket, mindegyikre kentem 1-1 kanál tejfölt.
190 fokos sütőbe tettem, addig sült, míg pirulni kezdett.
Tényleg finom volt, különösen az alján lévő zöldségdarabok. Persze sima, hosszúkás cukkinit is meg lehet így tölteni, vagy kicsi főzőtököt.
Nagyon guszták lettek, és biztosan finomak is voltak. Gömbcukkinit még nem ettünk, ízre biztos olyan mint a hagyományos, csak a látvány más 😁.
VálaszTörlés