... ahogy a nagykönyvben meg van írva. Azért mégsem teljesen ugyanúgy készült, meg a könyv sem nagy.
A nyáron Húgom és Unokaöcsi nálunk töltöttek néhány napot. Sokat pletyóztunk és délutánonként az árnyékban ülve lelt ránk munkából hazaérkező Férjuram. Beszélgetés közben Húgom egyik receptes könyvemet lapozgatta, nevezetesen a "csupa csoki" címűt -így kisbetűvel-, s megakadt a szeme benne a Sacher-tortán. Mindjárt számot vetettem a kamra tartalmával, és kilátásba helyeztem az elkészítését. Mégsem került rá sor, amit restelltem utólag, ezért, mikor Leányzómmal egy délutánon ellátogattunk hozzájuk, előtte megsütöttem és vittünk.
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsokoládé
- 17,5 dkg vaj
- 8 tojás
- 1 csipet só
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 kis üveg sárgabaracklekvár
- 10 dkg csoki és 2,5 dkg vaj a tetejére
Így készült:
A 20 dkg csokit a vajjal gőz fölött felolvasztottam.
A tojásokat szétválasztottam.
A sárgákat elkevertem a cukorral, jó alaposan, majd hozzákevertem a gőz fölött felolvasztottakat.
A fehérjéket a csipet sóval felvertem, jó keményre- addig, míg a habverőről nem csurog le.
A habot a csokis masszához borítottam, majd, miközben óvatos mozdulatokkal kevertem, több részletben hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet.
Az összekevert masszát sütőpapírral bélelt, 28×32 cm-es tepsibe borítottam, elegyengettem.
180 fokon tűpróbáig sütöttem.
Mikor kihűlt, vízszintesen kettévágtam. Az alsó lapot vastagon lekentem lekvárral, befedtem a másikkal.
A csokit a vajjal gőz fölött felolvasztottam, bevontam vele a süti tetejét.
A csoki dermedése után szeletelhető.
A belekerült lekvár a Húgom munkája, nálunk idén kimaradt a sárgabaracklekvár főzése.
Eredetileg tortarecept, de én szeletesítettem. S mit változtattam rajta? Csak 2 dkg cukrot kért az eredeti recept, ezt elírásnak minősítettem, hozzátettem egy 0-t. A liszt mennyiségét is megemeltem 12,5 dkg-ról- ennyit ki sem tudnék mérni pontosan- 20 dkg-ra. A máz összetétele meg igen gyanús volt: 15 dkg csokoládé, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 dl tejszín, egy tojássárga- mindezt összefőzni. Lehet, jó lenne, de nem mertem megkockáztatni, s aztán kidobni a nem túl olcsó belevalókat, így biztosra mentem. S így is elégedett volt vele mindenki. 😊
Csinos süti hoztál össze, nagyon finom lehetett, de a házi lekvárnak nincs párja 😊. Szép egyenletes kockák, nekem mindig gond az egyforma darabok felvágása 😅.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-) Ó, nekem sem igazán sikerül egyforma szeleteket vágni, de van olyan süti, ami hagyja magát, van ami makacsabb. Ez egy könnyen szeletelhető süti.
TörlésNagyon finom sütit készítettél! Egyszer sütöttem tortának ezt a fajta tésztát, de nagyon guszta így kockákra vágva !
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Én is sütöttem tortának is, s valószínűleg fogom is még, mert mindenki szereti.
Törlés