Kókuszos mézes

... másképp.

Azt hiszem, egyik leggyakrabban készülő sütemény minálunk. Főként annak tükrében, hogy szinte mindig valami mást sütök. Mert különben nem lenne mit feltegyek a blogra.😉 De sokkal inkább azért, mert kíváncsi vagyok, mert szeretek mindig valami mást kiadni a kezeim közül, mert rengeteg kipróbálásra való recept vár, én meg mégis gyakrabban a rendelkezésre álló alapanyagokból alkotok valamit. Időközben, valamikor november végén volt, hogy hosszas tanakodás után megírtam az első bejegyzésemet. Immár 13 éve. De sok víz lefolyt időközben a Dunán! Nem egyszer történt, hogy abba akartam hagyni, aztán mégis folytattam- végül abban maradtam magammal, ha van időm, írok. Most épp van egy kevés.

Anyukám receptje alapján készült sokáig, aztán elkezdtem próbálkozni puhább tésztát nyerni- ez igazán elnyerte a tetszésemet, ezért örökítettem meg. 


Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 dl olaj
  • 2 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál mézesfűszer
  • 3 evőkanál méz
A mázhoz:
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 3 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 0,5 dl tej
  • 20 dkg kókuszreszelék
Így készült: 
A tésztához a tojásokat elkevertem a cukorral és mézzel, majd hozzáadtam az olajat, lisztet, szódabikarbónát, mézesfűszert, elkevertem, majd fokozatosan a tej is belekerült.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, 180 fokon sült, tűpróbáig.
Kihűlés után szeleteltem.
A mázhoz kis lángon egyneművé olvasztottam a hozzávalókat.
A szeleteket sorba mázba, majd kókuszreszelékbe mártottam.


Viszonylag egyszerű, kiadós és mindenki által kedvelt süti. 
Ilyenkor, karácsony előtt szokott lenni a legkevesebb szabadidőm- pedig ilyenkor sütök a legtöbbet. Lehet, épp azért? 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet! Kókuszos kocka nálunk is gyakran készül, karácsonykor pedig mindig ! Boldog blogszületésnapot kívánok és további jó sütögetést családod és a mi örömünkre!

    VálaszTörlés
  2. Boldog blogszülinapot kívánok, finom sütit hoztál erre a jeles napra 😊. További jó sütést és főzést kívánok neked, hogy még nagyon sokáig kedved teljen a sütijeid fotózásában és közreadásában. Mert a sütésben biztos nem lesz hiba 😊😊.
    Én is eben az évben, és ebben a hónapban indítottam az első blogomat, csak egy-két héttel korábban.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon boldog blogszülinapot! 😊
    Sok erőt, egészséget kívánok a sütögetéshez és a blogíráshoz!😊

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek lettek! Én frissen szeretem a legjobban, még tocsogós mázzal... :-)

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...