Nem először készítek, s nem mindig sikerült. Ezért a nagy öröm:-)
Már a blogon szerepel is, itt. Most éppen bekerült a heti top 10-be!
Nem terveztem mostanság újra készíteni, Flóra juttatta eszembe. Ő ugyanezzel a recepttel próbálkozott, de karamellkrém lett belőle. Eddig sem tudtam pontosan a változó siker okát, de nagyon utána akartam járni. Azt tettem, amit eddig még soha: fázisképeket készítettem, órát néztem s jegyeztem. Meg megfogadtam néhány tanácsot, de ezt nem először teszem:-)
És tökéletes lett! Ízre is, állagra is. Nem lett ragacsos, megszilárdult, ahogy kell, omlós; de mégis van egy szépséghibája: alig szeletelhető, inkább törni, hasadni szeret. De akkor is nagyon fincsi lett!
Hozzávalók:
- 50 dkg cukor
- 2 dl tej
- 4 dl főzőtejszín (Milli)
- 3 csomag vaníliás cukor
Így készült:
Az összes hozzávalót lábasba öntöttem, a tűzhely legkisebb karikájára tettem. Időnként megkavarva főzni kezdtem. Ekkor így nézett ki:
15 perc elteltével kissé sötétedett:
Ekkor letekertem a lángot, de nagyon alábbhagyott a fővés, ezért visszacsavartam. Sűrűbben kavargattam. Újabb 15 perc (ekkor már fél órát főtt) készült a következő fotó:
Most már kezdett sűrűsödni, és egyre jobban habosodva, pöfékelve főtt, de még nem találtam elég sötétnek, ezért újabb negyedórát adtam neki. Meg a vízpróba sem azt mutatta, hogy készen lenne: hideg vízbe cseppentve nem állt össze, s nem dermedt meg.
Háromnegyedóra múlva újabb vízpróba, ekkor összeállt, de kissé ragacsos és puha volt a vízből kivett minta. Még 10 percig főztem, de ekkor már gyors mozdulatokkal kellett kavarni, mert kezdett odakapódni az aljához. Ekkor már jó sűrű volt, s a színe is megfelelőnek tűnt:
A fakanál mellett látszik az aljáról felkavart karamellizálódott cukor, de ez szépen elkeveredett, nem lett foltos és darabos.
Tehát összesen 55 perc, kis karikán, teljes lángon való főzés után elzártam alatta a lángot.
Vékonyan kiolajozott edénybe borítottam:
A lábas alján maradt karamella azonnal megszilárdult, ez már jót ígért.
A kamrába tettem, két óra elteltével ránéztem, ekkor már kopogott a teteje. Hozzá is láttam a szeleteléshez, ami már nem volt akkora sikerélmény, de az íze... mint jófajta bolti karamelláé.
Hogy mi a titok? Lehet, a főzőtejszín? A boltban nem volt, csak Hulala meg ez, azért került ilyen bele.
A másik meg a vízpróba, ez az a tanács, amit megfogadtam. Ez azt jelenti, hogy kis tálban odakészített hideg vízbe csorgattam egy kiskanálnyit a karamellából, s ha egyben marad, s rövidesen megdermed, jó az állaga. No és nem utolsó sorban: elegendő idő és türelem egy órányit kavargatni:-)
Nekem jó lesz így törötten is, kaphatok?? :))) Nagyon szeretem, majd most már én is nekirugaszkodok. :)
VálaszTörlésImádom a tejkaramellát, eszegetnék a Tiedből is nagyon szívesen. ;-)
VálaszTörlésEzt nekem nem szabad megcsinálnom!! De meg fogom valamikor az biztos, és tudd, hogy én így omlósan szeretem!! :))
VálaszTörlésvan egy nagy lyuk a monitoromon.
VálaszTörlésegyszerűen kiharaptam. nem, nem szopogattam, mindent bele, jól megrágcsáltam. csak sajnos műanyag íze volt, pedig karamellt vártam volna el tőle.
Azta! Karamella! Nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésHiába törik, hiába hasad, nyálcsurgatóan jól néz ki!!
VálaszTörlésHmmmm...imádok mindent ami karamellás...talán egyszer én is nekiállok otthon karamellát készíteni...nagyon ügyes vagy...és kitartó...biztosan nagyon fincsi lett...:):)
VálaszTörlésnem ettem soha hazi karamellat. nagyon finom lehet!
VálaszTörlésJaj de jól néz ki Gerdi! Gyengém a tejkaramella. Milyen jó lenne elkészíteni. Csak folyton rájárnék... inkább csak csodálom nálad:) Egyelőre.
VálaszTörlésImádom! :) Recept mentve!
VálaszTörlésTök jó, köszi, hogy leírtad a részletes menetet!:)) Ha lesz időm, megpróbálom mégegyszer az utasításokat követve:)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet és a fázisfotókat is, bebegyeltem, lementettem. Ó, de finooom!
VálaszTörlésNálunk a férjem imádja! hamarosan jön a szülinapja,;) köszi az ötletet!
VálaszTörlésFérj nem szereti a karamellt. Állítása szerint.
VálaszTörlésMa felülírta: a boltit nem szereti meg az égetett cukorból készültet.
Ugyanis készítettem ilyen finomat a sógoromnak, erre az én pasim: ugye hagysz nekünk is itthon?
Hát persze, hagyok.
Azt megemlíteném, hogy az este kibabrált velem a cucc, úgy tűnt okés lesz, kitöltöttem, de reggel is még nyúlt (6,5 óra múlva). Nosza fazékba vissza (milyen jó, hogy nem mostam el), símán kikanalaztam, tök jó, hogy az olajozás miatt kijött, még egy adag rotyogtatás, de most már remélem tuti lesz.
Ja, én hűen magamhoz, növeltem az adagot. 1 liter tejszínből. Vaníliás cukor helyett meg vanília rúddal.
Tuti lett?
TörlésHát ezt sem apróztad el, gondolom, jutott belőle otthonra is:-)
Örülök, hogy elkészítetted!
Nagyon klassz! Gerdi kérlek nézz be hozzám, szeretnélek játékra hívni!
VálaszTörlésGerdi muszáj meghívjalak egy játékra, mert a sok finom receptedből szeretném, ha ajánlanál nekünk egy húsvéti összeállítást!! :))
VálaszTörlésLátom, nem én vagyok az első, de én is nagyon kíváncsi vagyok a húsvéti menüdre :) http://azenszakacskonyvem.blogspot.com/2012/03/husveti-ajanlat-jatek.html
VálaszTörlésSzia Gerdi! Többen is meghívtak már erre a játékra, de most Én is ezt teszem. :) Légy szíves nézz be hozzám is, és állíts össze egy húsvéti ajánlatot a szuper receptjeidből, amikor időd lesz! Köszi! :)
VálaszTörlésKedves Gerdi!
VálaszTörlésÉn is szeretnélek meghívni egy játékra..kérlek nézz be hozzám:)
Kata
Kedves Gerdi!
VálaszTörlésÉn is szeretnélek meghívni egy játékra..kérlek nézz be hozzám:)
Kata
Kedves Gerdi én is szeretnélek meghívni egy játékra, nézz be hozzám! Látom már többen meghívtak, de fogadd el tőlem is.
VálaszTörlésA karamellát nagyon szeretem, egyszer megpróbálom én is.
Nagyon köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólást!
VálaszTörlésLilla, Barbi, Mesi, Gabriella, Kata, Tücsi, a játékra való hívást köszönöm, most azonnal eleget teszek neki:-)
Szia, en is elkeszitettem, sokaig foztem, de nem alltam mellette, neha raneztem, megkevertem. Barnabb lett, mint a tied, habtejszinbol csinaltam. Szilikon muffin formaba ontottem vekonyan. Tokeletes lett, finom, porhanyos, jol szeletelheto
VálaszTörlésKöszönöm, hogy megosztottad tapasztalataidat! De jó, hogy állandó kavargatás nélkül is működik! Én nem mertem magára hagyni. Örülök, hogy tökéletes lett, hogy Neked is sikerült:-) Üdv. Gerdi
TörlésMasodszor is elkeszitettem es a parom most azt mondta, hogy bar az ize jo, de az allaga kicsit olyan, mintha bekapna egy kanal finomitott kristalycukrot, azaz szerintem a cukor fozes kozben kikristalyosodott. A tied is ilyen szemcses? Nem rocog a fogam alatt, de nem is homogen, egynemu. Lehet tulfoztem?
VálaszTörlésKedves Unknown! Úgy jártam, hogy nem szilárdult meg, de a cukor még nem kristályosodott meg. Lehetséges, hogy túlfőzted. A cukor nem szokott ropogni benne, tehát feloldódik, egynemű. Huncut dolog ez a karamella:-) Nem hagyja magát mindig egyformán sikerülni.
TörlésKellemes hétvégét! Gerdi
Szia!
VálaszTörlésÉn még nem csináltam meg, de nagyon szeretném, és egy olyasmi fordult meg a fejemben, hogy lehetne-e kókusz aromát tenni bele. mert már láttam rumosat is, gondolom az is hasonlóan készül. Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg meg tudnád mondani nekem hogy nagyjából mennyi aromát kéne hozzá tenni ehhez a mennyiséghez?
Köszi! :)
Kedves Gergő! Biztosan lehet tenni bele kókuszaromát, de hogy mennyit, nem tudom. Én még nem használtam, nem tudom, mennyire intenzív az íze, továbbá mennyire szeretnéd érezni rajta a kókuszt. Azt tudnám javasolni, hogy előbb keveset tegyél bele, s kóstolgasd, miközben fő, hogy el tudd dönteni, szeretnél-e még bele kókuszízt.
TörlésSok sikert hozzá! Örülnék, ha beszámolnál az eredményről, s hogy milyen lett kókuszosan a karamella ! Üdv. Gerdi
Én is nagy lelkesedéssel elkészítettem. Folyamatosan kevertem. Már mikor úgy éreztem, hogy talán jó, mégis főztem még 3-4 percig. Hírtelen elkezdett cukrosodni az addig krémes anyag. Szerintem túlfőztem. Az íze fincsi, csak kemény, cukrordarabos. De legközelebb is nekifutok! Azért ez is el fog fogyni!
VálaszTörlésHmmm... úgy minden második próbálkozónak nem sikerül úgy, ahogy kéne. Unknown már írta előtted, hogy ugyanígy járt, kikristályosodott a cukor. Ennek valóban a túlfőzés lehet az oka. Sajnos (vagy mégsem) nem vagyok cukrász, csak lelkes sütögető, próbálkozó, így nem látok bele a sütés-főzés kémiájába.
TörlésDe nagyon örülök, hogy Te is próbálkoztál, annak még jobban, hogy nem vette el a kedved a kudarc az újabb próbálkozástól.
Köszönöm, hogy megosztottad tapasztalataidat a karamellával kapcsolatban!
Kedves Gerdi!
VálaszTörlésÉn is megpróbálkoztam vele, kb. 10 perce lett kész, de a lábosban már meghúzott ami ottmaradt! :) Szerintem sikerem lesz a szülőknél! :D
Kedves Bálint, még mindig jobban jártál, mint előtted néhányan:-) Örülök, hogy Neked is sikerült! Biztosan sikered lesz vele! Üdv! Gerdi
TörlésNa most időzítek én is,mert nálam is a változó siker esete áll fenn.
VálaszTörlésIldikó, sikerült? Bár nem vagyok benne biztos, hogy az időzítés a titka, tűzhelytől függő az is...
TörlésSzerintem kicsi kocka mintákba kell önteni,és akkor lesz olyan jó kis csinos .
VálaszTörlésDénes, talán igen. Csak azt nem tudom, hogy szívesen kijönne-e a formából. Nekem jégkockakészítő formám van, ami műanyag, na abból biztos nem lenne egyszerű kitessékelni. Talán szilikonosból. Talán egyszer teszek egy próbát. :-)
Törlés