Tejkaramella - újra

Sikerült!!!
Nem először készítek, s nem mindig sikerült. Ezért a nagy öröm:-)
Már a blogon szerepel is, itt. Most éppen bekerült a heti top 10-be!
Nem terveztem mostanság újra készíteni, Flóra juttatta eszembe. Ő ugyanezzel a recepttel próbálkozott, de karamellkrém lett belőle. Eddig sem tudtam pontosan a változó siker okát, de nagyon utána akartam járni. Azt tettem, amit eddig még soha: fázisképeket készítettem, órát néztem s jegyeztem. Meg megfogadtam néhány tanácsot, de ezt nem először teszem:-)
És tökéletes lett! Ízre is, állagra is. Nem lett ragacsos, megszilárdult, ahogy kell, omlós; de mégis van egy szépséghibája: alig szeletelhető, inkább törni, hasadni szeret. De akkor is nagyon fincsi lett!


Hozzávalók:

  • 50 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 4 dl főzőtejszín (Milli)
  • 3 csomag vaníliás cukor
Így készült:
Az összes hozzávalót lábasba öntöttem, a tűzhely legkisebb karikájára tettem. Időnként megkavarva főzni kezdtem.  Ekkor így nézett ki:
15 perc elteltével kissé sötétedett:

Ekkor letekertem a lángot, de nagyon alábbhagyott a fővés, ezért visszacsavartam. Sűrűbben kavargattam. Újabb 15 perc (ekkor már fél órát főtt) készült a következő fotó:
Most már kezdett sűrűsödni, és egyre jobban habosodva, pöfékelve főtt, de még nem találtam elég sötétnek, ezért újabb negyedórát adtam neki. Meg a vízpróba sem azt mutatta, hogy készen lenne: hideg vízbe cseppentve nem állt össze, s nem dermedt meg.
Háromnegyedóra múlva újabb vízpróba, ekkor összeállt, de kissé ragacsos és puha volt a vízből kivett minta. Még 10 percig főztem, de ekkor már gyors mozdulatokkal kellett kavarni, mert kezdett odakapódni az aljához. Ekkor már jó sűrű volt, s a színe is megfelelőnek tűnt:
A fakanál mellett látszik az aljáról felkavart karamellizálódott cukor, de ez szépen elkeveredett, nem lett foltos és darabos.
Tehát összesen 55 perc, kis karikán, teljes lángon való főzés után elzártam alatta a lángot.
Vékonyan kiolajozott edénybe borítottam:
A lábas alján maradt karamella azonnal megszilárdult, ez már jót ígért. 
A kamrába tettem, két óra elteltével ránéztem, ekkor már kopogott a teteje. Hozzá is láttam a szeleteléshez, ami már nem volt akkora sikerélmény, de az íze... mint jófajta bolti karamelláé.
Hogy mi a titok? Lehet, a főzőtejszín? A boltban nem volt, csak Hulala meg ez, azért került ilyen bele. 
A másik meg a vízpróba, ez az a tanács, amit megfogadtam. Ez azt jelenti, hogy kis tálban odakészített hideg vízbe csorgattam egy kiskanálnyit a karamellából, s ha egyben marad, s rövidesen megdermed, jó az állaga. No és nem utolsó sorban: elegendő idő és türelem egy órányit kavargatni:-)

37 megjegyzés:

  1. Nekem jó lesz így törötten is, kaphatok?? :))) Nagyon szeretem, majd most már én is nekirugaszkodok. :)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a tejkaramellát, eszegetnék a Tiedből is nagyon szívesen. ;-)

    VálaszTörlés
  3. Ezt nekem nem szabad megcsinálnom!! De meg fogom valamikor az biztos, és tudd, hogy én így omlósan szeretem!! :))

    VálaszTörlés
  4. van egy nagy lyuk a monitoromon.
    egyszerűen kiharaptam. nem, nem szopogattam, mindent bele, jól megrágcsáltam. csak sajnos műanyag íze volt, pedig karamellt vártam volna el tőle.

    VálaszTörlés
  5. Azta! Karamella! Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  6. Hiába törik, hiába hasad, nyálcsurgatóan jól néz ki!!

    VálaszTörlés
  7. Hmmmm...imádok mindent ami karamellás...talán egyszer én is nekiállok otthon karamellát készíteni...nagyon ügyes vagy...és kitartó...biztosan nagyon fincsi lett...:):)

    VálaszTörlés
  8. nem ettem soha hazi karamellat. nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  9. Jaj de jól néz ki Gerdi! Gyengém a tejkaramella. Milyen jó lenne elkészíteni. Csak folyton rájárnék... inkább csak csodálom nálad:) Egyelőre.

    VálaszTörlés
  10. Tök jó, köszi, hogy leírtad a részletes menetet!:)) Ha lesz időm, megpróbálom mégegyszer az utasításokat követve:)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm a receptet és a fázisfotókat is, bebegyeltem, lementettem. Ó, de finooom!

    VálaszTörlés
  12. Nálunk a férjem imádja! hamarosan jön a szülinapja,;) köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  13. Férj nem szereti a karamellt. Állítása szerint.
    Ma felülírta: a boltit nem szereti meg az égetett cukorból készültet.
    Ugyanis készítettem ilyen finomat a sógoromnak, erre az én pasim: ugye hagysz nekünk is itthon?
    Hát persze, hagyok.

    Azt megemlíteném, hogy az este kibabrált velem a cucc, úgy tűnt okés lesz, kitöltöttem, de reggel is még nyúlt (6,5 óra múlva). Nosza fazékba vissza (milyen jó, hogy nem mostam el), símán kikanalaztam, tök jó, hogy az olajozás miatt kijött, még egy adag rotyogtatás, de most már remélem tuti lesz.
    Ja, én hűen magamhoz, növeltem az adagot. 1 liter tejszínből. Vaníliás cukor helyett meg vanília rúddal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tuti lett?
      Hát ezt sem apróztad el, gondolom, jutott belőle otthonra is:-)
      Örülök, hogy elkészítetted!

      Törlés
  14. Nagyon klassz! Gerdi kérlek nézz be hozzám, szeretnélek játékra hívni!

    VálaszTörlés
  15. Gerdi muszáj meghívjalak egy játékra, mert a sok finom receptedből szeretném, ha ajánlanál nekünk egy húsvéti összeállítást!! :))

    VálaszTörlés
  16. Látom, nem én vagyok az első, de én is nagyon kíváncsi vagyok a húsvéti menüdre :) http://azenszakacskonyvem.blogspot.com/2012/03/husveti-ajanlat-jatek.html

    VálaszTörlés
  17. Szia Gerdi! Többen is meghívtak már erre a játékra, de most Én is ezt teszem. :) Légy szíves nézz be hozzám is, és állíts össze egy húsvéti ajánlatot a szuper receptjeidből, amikor időd lesz! Köszi! :)

    VálaszTörlés
  18. Kedves Gerdi!
    Én is szeretnélek meghívni egy játékra..kérlek nézz be hozzám:)
    Kata

    VálaszTörlés
  19. Kedves Gerdi!
    Én is szeretnélek meghívni egy játékra..kérlek nézz be hozzám:)
    Kata

    VálaszTörlés
  20. Kedves Gerdi én is szeretnélek meghívni egy játékra, nézz be hozzám! Látom már többen meghívtak, de fogadd el tőlem is.
    A karamellát nagyon szeretem, egyszer megpróbálom én is.

    VálaszTörlés
  21. Nagyon köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólást!
    Lilla, Barbi, Mesi, Gabriella, Kata, Tücsi, a játékra való hívást köszönöm, most azonnal eleget teszek neki:-)

    VálaszTörlés
  22. Szia, en is elkeszitettem, sokaig foztem, de nem alltam mellette, neha raneztem, megkevertem. Barnabb lett, mint a tied, habtejszinbol csinaltam. Szilikon muffin formaba ontottem vekonyan. Tokeletes lett, finom, porhanyos, jol szeletelheto

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megosztottad tapasztalataidat! De jó, hogy állandó kavargatás nélkül is működik! Én nem mertem magára hagyni. Örülök, hogy tökéletes lett, hogy Neked is sikerült:-) Üdv. Gerdi

      Törlés
  23. Masodszor is elkeszitettem es a parom most azt mondta, hogy bar az ize jo, de az allaga kicsit olyan, mintha bekapna egy kanal finomitott kristalycukrot, azaz szerintem a cukor fozes kozben kikristalyosodott. A tied is ilyen szemcses? Nem rocog a fogam alatt, de nem is homogen, egynemu. Lehet tulfoztem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Unknown! Úgy jártam, hogy nem szilárdult meg, de a cukor még nem kristályosodott meg. Lehetséges, hogy túlfőzted. A cukor nem szokott ropogni benne, tehát feloldódik, egynemű. Huncut dolog ez a karamella:-) Nem hagyja magát mindig egyformán sikerülni.
      Kellemes hétvégét! Gerdi

      Törlés
  24. Szia!
    Én még nem csináltam meg, de nagyon szeretném, és egy olyasmi fordult meg a fejemben, hogy lehetne-e kókusz aromát tenni bele. mert már láttam rumosat is, gondolom az is hasonlóan készül. Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg meg tudnád mondani nekem hogy nagyjából mennyi aromát kéne hozzá tenni ehhez a mennyiséghez?
    Köszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gergő! Biztosan lehet tenni bele kókuszaromát, de hogy mennyit, nem tudom. Én még nem használtam, nem tudom, mennyire intenzív az íze, továbbá mennyire szeretnéd érezni rajta a kókuszt. Azt tudnám javasolni, hogy előbb keveset tegyél bele, s kóstolgasd, miközben fő, hogy el tudd dönteni, szeretnél-e még bele kókuszízt.
      Sok sikert hozzá! Örülnék, ha beszámolnál az eredményről, s hogy milyen lett kókuszosan a karamella ! Üdv. Gerdi

      Törlés
  25. Én is nagy lelkesedéssel elkészítettem. Folyamatosan kevertem. Már mikor úgy éreztem, hogy talán jó, mégis főztem még 3-4 percig. Hírtelen elkezdett cukrosodni az addig krémes anyag. Szerintem túlfőztem. Az íze fincsi, csak kemény, cukrordarabos. De legközelebb is nekifutok! Azért ez is el fog fogyni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmm... úgy minden második próbálkozónak nem sikerül úgy, ahogy kéne. Unknown már írta előtted, hogy ugyanígy járt, kikristályosodott a cukor. Ennek valóban a túlfőzés lehet az oka. Sajnos (vagy mégsem) nem vagyok cukrász, csak lelkes sütögető, próbálkozó, így nem látok bele a sütés-főzés kémiájába.
      De nagyon örülök, hogy Te is próbálkoztál, annak még jobban, hogy nem vette el a kedved a kudarc az újabb próbálkozástól.
      Köszönöm, hogy megosztottad tapasztalataidat a karamellával kapcsolatban!

      Törlés
  26. Kedves Gerdi!
    Én is megpróbálkoztam vele, kb. 10 perce lett kész, de a lábosban már meghúzott ami ottmaradt! :) Szerintem sikerem lesz a szülőknél! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bálint, még mindig jobban jártál, mint előtted néhányan:-) Örülök, hogy Neked is sikerült! Biztosan sikered lesz vele! Üdv! Gerdi

      Törlés
  27. Na most időzítek én is,mert nálam is a változó siker esete áll fenn.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ildikó, sikerült? Bár nem vagyok benne biztos, hogy az időzítés a titka, tűzhelytől függő az is...

      Törlés
  28. Szerintem kicsi kocka mintákba kell önteni,és akkor lesz olyan jó kis csinos .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dénes, talán igen. Csak azt nem tudom, hogy szívesen kijönne-e a formából. Nekem jégkockakészítő formám van, ami műanyag, na abból biztos nem lenne egyszerű kitessékelni. Talán szilikonosból. Talán egyszer teszek egy próbát. :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...