Margit szelet

Férjem anyai nagymamája neve volt Margit, erről a sütiről elsősorban Ő jut eszembe. Már évek óta nincs közöttünk, de Lányomat, legkisebb unokáját még megismerhette. Szoktunk is viccelődni vele, hogy Hédit is Margitnak kellett volna elnevezni, mert ugyanolyan energikus, akaratos, örökmozgó, intézkedő, mint a Dédi volt.
A süti receptje nem tőle származik, a régi receptes füzetemben találtam, s már többször sütöttem. Nagyon diós, puha, magát etető finomság. Persze, mikor nincs mellette másik 3-4, hasonló tulajdonságokkal bíró süti. Ezúttal kicsit kitolt velünk, de mikor, ha nem akkor, mikor legjobbat akarja kihozni belőle az ember lánya. De azért sem hagytam magam, végül jó lett a végeredmény.


Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg darált dió
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 3 tojás sárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • kb. 2 evőkanál tejföl
A krémhez:
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás puding
  • 5 dl tej
  • 20 dkg darált dió
A tetejére:
  • darált dió, porcukor vagy csokimáz
Így készült:
A lapok készültek el előbb: a lisztet elmorzsoltam a margarinnal, majd a többi hozzávalót is beletettem, legvégül a tejfölt, annyit, hogy inkább kemény, de jól gyúrható tésztát kapjunk. Simára eldolgoztam. 1-2 órát pihentettem, majd 4 részre osztottam.
Enyhén lisztezett deszkán sorra kinyújtottam, s tepsi hátán kisütöttem a lapokat. Tepsi mérete: 28×34 cm.
A krémhez a 2 csomag pudingport csomómentesen elkevertem kevés tejben, majd hozzáadva a többihez, sűrűre főztem. Azon forrón belekevertem a darált diót, s időnként megkeverve, hűlni hagytam. Közben a margarint a cukorral elkevertem, s kanalanként hozzáadtam a diós pudingot. Most történt a baki, valamiért összekapódott a krém. Egész híg lett, szinte folyós. Így még nem jártam vele. Próbálkoztam gőz fölött helyrehozni, hasztalan. Úgy segítettem rajta, hogy 4 evőkanál darált kekszet kevertem bele. Ettől kissé megkeményedett, s megtöltöttem a lapokat úgy, hogy a tetejére is maradjon egy réteg. Darált dióval szórtam be. 
Másnapra jól átpuhult, nyoma sem volt a krém okozta bonyodalomnak. 
Eddig úgy készült, hogy az összes krém bele került, s a tetejére porcukrot vagy csokimázat tettem. Most nem akartam csokisan készíteni, mert a többi süti mind csokis-kakaós volt.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon diós, nagyon puha, nagyon szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, van még belőle, küldöm a kóstolót! De akár át is ugorhatsz egy sütire:-)

      Törlés
  2. De szívesen szemezgetnék arról a tálról! :) Nálunk az a baj, hogy csak én szeretem a diós sütiket és senki más, így csak ritkán sütök ilyesmit pedig a Te Margit szeleted csodásan néz ki....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, csak rajta:-)
      Nálunk mindenki szereti a diós sütiket, nem is gondoltam volna, hogy lehet nem szeretni is. Így utólag jutott eszembe, hogy ha megpörkölöm kicsit a diót, még finomabb lett volna.

      Törlés
  3. Tényleg nagyon diós és nagyon finom lehet, ki kellene próbálnom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, egy próbát megér:-) Aztán jöhet a folytatás.

      Törlés
  4. Nagyon szeretem ezt a diós süteményt. Nekem is van egy hasonló receptem, de az is lehet, hogy u.ilyen, így fejből nem emlékszem rá pontosan. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, nem vagy egyedül:-)
      Általában emlékszem, honnan ered egyik-másik recept, de erre nem. Anyukámnak volt egy velem egyidős (71-es kiadású) receptes könyve, abban akadtam rá ugyanezzel a névvel hasonló, szintén diós lapos sütire. Ha Te esetleg tudod, honnan származik a recepted, megírhatod!

      Törlés
  5. Nekem eddig nem voltak nagy kedvenceim a diós sütik, de mióta van dió fánk rákaptam...:) Ez a süti is nagyon fincsi lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mire (is) jó a dió fánk:-) Bizony, fincsi ez a süti, ma ettem vagy 2 maradék szeletet belőle, finomabb, mint vasárnap volt:-)

      Törlés
  6. A Margit névről nagymamám jutott eszembe. Érdekes, hogy mikor meglátsz egy névről elnevezett sütit, egy személy ugrik be:-)
    Mi szeretnénk a diósodat, sőt! Ügyesen helyrehoztad a krémet, ez a tapasztalat:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, köszönöm:-)
      A Te nagymamád is Margit? Biztos egy Margit nevű illetőtől származik a recept.

      Törlés
  7. Régebb én sem szerettem a diós sütiket, de most már nagyon:) És a Margit - szeleted nagyon mutatós:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, köszönöm! Ezek szerint tényleg lehet nem szeretni a diós sütiket, de csak ideiglenesen.

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...